Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 31. 09:32, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Húsvét - Erdő Péter: Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete

Húsvét - Erdő Péter: Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete

Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete és első bizonyossága.

Ha ő, aki valóságos ember volt, feltámadt a halálból, akkor mi is feltámadhatunk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Erdő Péter a zsúfolásig telt székesegyházban arról beszélt: húsvét hajnalán nem a Feltámadottba vetett hit indította az asszonyokat, hogy Jézus sírjához menjenek, hanem a halott Krisztus iránti mérhetetlen szeretet.

Erre a hűséges szeretetre válaszol elemi erővel a feltámadás nagyszerű eseménye, mert az asszonyok nem a halott Krisztust találják a sírban, hanem az angyalt, aki azért jött, hogy az örök életet hirdesse. Krisztus örök életét és a mi örök életünket - mondta a bíboros.

"Ne féljetek" - mondja az angyal az asszonyoknak, hiszen nincs mitől félni. A szeretet hozta őket Krisztus sírjához, a szeretet pedig erősebb, mint a halál. A szeretetben nincs félelem - tette hozzá.

Ezért az "üres sír" ünnepe az öröm, a bátorság és a szeretet ünnepe - hangoztatta Erdő Péter.

A bíboros úgy fogalmazott: "Krisztus iránti szeretetünk minket is arra kötelez, hogy minden látszólagos kudarc, a hívő közösség minden szenvedése, megpróbáltatása ellenére (.) tartsunk ki a Krisztus iránti szeretetben és egymás testvéri szeretetében". Akkor is, ha úgy tűnik, hogy "fogyatkozóban vagyunk, hogy az emberek körében csökken a hit, hogy a keresztényeket kudarcok és üldöztetések érik szerte a világon" - mondta.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a legnagyobb keresztény ünnep, a húsvét. Az ünnep azt hirdeti, hogy Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.

Címkék: Erdő Péter, húsvét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: