Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Május 28. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Idén kevesebb és drágább borokat ihatunk

Idén kevesebb és drágább borokat ihatunk

A várt termés két-három százaléka elfagyott a villányi szőlőkben.

A károk felmérésével most végeztek, így kiderült, kevesebb bort tudnak majd palackozni, mint a korábbi években és az is drágább lesz majd. Eközben vasárnap indult a pünkösdi hétvége legnagyobb boros programja, a Palkonyai Nyitott pincék.

Az első csoportok már megérkeztek Palkonyára, ahol tizennyolc éve tartják meg ilyenkor a Nyitott Pincék elnevezésű programot. A villányi hegy északi oldalán fekvő kistelepülésen tíz családi, kézműves pincét lehet meglátogatni.

A hegy túloldalán, Villányban azt mondják, jövő ilyenkor veszélybe kerülhetnek az olyan boros programok, mint a palkonyai, hisz a termés egy része elfagyott. A területünk tíz százalékát érintette ez a fagy, huszonöt hektárból kettő és fél hektár. Plyan tíz százalékos terméskiesésünk lesz az idei évben – mondta Tiffán Ede.

A villányi hegy alacsonyabban lévő lankáin szinte mindenhol pusztított a fagy. Gyakorlatilag száz százalékos károkat okoztak a fagyok Spiegel Zsolt hegybíró szerint. A városban és a környéken 800 kisebb-nagyobb borászat működik, tavaly nagyjából 21 ezer hektoliter bort adtak el. Idén biztosan nem lesz ennyi, és várhatóan, ami készül, az is drágább lesz - tájékoztatott a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.