Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Január 19. 07:52, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás - Szerdától szigorítás Ausztria déli határán

Illegális bevándorlás - Szerdától szigorítás Ausztria déli határán

Szerdától működik Ausztria déli részén, Spielfeld településnél lévő határirányítási rendszer, a tervek szerint mintegy ötszáz katonát is vezényelnek a térségbe

- erősítette meg a médiaértesüléseket az osztrák belügyminisztérium hétfőn.

A januári, napi 12 órás tesztidőszak után, februártól 24 órában, teljes felszereltséggel működik az átléptetés. Kezdetben napi hatezer, később akár napi 11 ezer menekült rendezett beléptetését intézhetik az átkelőnél.

Az új határirányítási rendszer során a menekülteket regisztrálják, és nemcsak a személyazonosságukat, hanem a csomagjaikat is ellenőrzik. A tervek szerint a spielfeldi átkelő lesz az egyetlen olyan ausztriai határpont, amelyen menekültek haladhatnak át.

A Kronen Zeitung című osztrák lap értesülése szerint a határátkelőnél őrzött gyűjtőközpontot is létesítettek, ahova a Marokkóból, az Algériából és a Tunéziából érkező gazdasági bevándorlókat terelik. Őket nagyobb csoportokban Szlovéniába küldik majd vissza. Amennyiben több katonai egységre van szükség, úgy további több száz katonát küld majd a hadsereg a stájerországi átkelőhelyhez - közölte az újság.

A spielfeldi határátkelőnél lévő 3,7 kilométer hosszú kerítés is épül, azonban nyolc méteres szakaszon hiányos lesz majd, mivel nem tudtak megegyezni az érintett szakasz egyik földtulajdonosával. A szóban forgó szakaszt drótkerítéssel pótolják.

A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják Spielfeldnél, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után majd vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

A stájerországi Spielfeldbe január 6. óta nem érkeztek migránsok. A Szlovéniából érkező menekülteket jelenleg a karintiai szakaszhoz irányítják és itt engedik be Ausztriába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.