Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Május 03. 16:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Indul az élet vidéken, a főváros még a védekezésre összpontosít

Indul az élet vidéken, a főváros még a védekezésre összpontosít

A kormány rendelkezéseinek megfelelően Budapesten és Pest megyén kívül egyre több intézmény hoz olyan szabályokat, amelyek a koronavírus-járvány előtti időszaknak megfelelő működés felé közelítenek.

A fővárosban és környékén ugyanakkor még a védekezés van a középpontban.

A Debreceni Egyetemen (DE) továbbra is digitális formában történik az oktatás, de a gyakorlatigényes záróvizsgák a karok által kidolgozott rendben személyes jelenléttel, szűkített létszámú vizsgabizottságok előtt letehetők a megfelelő, szakma-specifikus védőfelszerelések használata és a távolsági szabályok betartása mellett - közölte az egyetem rektora és kancellárja a május 4-től az intézményben életbe lépő, az MTI-hez is eljuttatott új szabályozásban szombaton.

Szilvássy Zoltán és Bács Zoltán körlevelében utal rá, hogy az írásbeli érettségi vizsgák lebonyolítására az egyetem gyakorlóintézményeiben május 4-től a megfelelő óvintézkedések mellett sor kerül. A végzős évfolyamokat érintő érettségi időszak mellett az oktatás továbbra is digitális formában történik, az óvodák és a bölcsőde maximum 5 fős csoportokban felügyeletet biztosít a náluk ellátásban részesülő gyermekeknek.

A hallgatók az oktatási épületeket korlátozottan látogathatják, kizárólag a vizsgák és a személyes könyvtári szolgáltatások igénybevételének céljából. Ugyanakkor a kollégiumok alapvetően nem látogathatók, a bezárt kollégiumok zárva maradnak a tanév idején, de az önkéntes munkában részt vevő, valamint gyakorlati kötelezettségüket teljesítő orvostanhallgatók, a külföldiek és a határon túli magyar hallgatók elhelyezését eddig is biztosító kollégiumok lehetőséget adnak a záróvizsgákon és gyakorlatokon részt vevő, eredetileg is kollégista hallgatók elhelyezésére. Rendezvények további intézkedésig nem tarthatók - közölték az egyetem vezetői.

Az egészségügyi dolgozók munkavégzése továbbra is folyamatos, figyelembe véve a fokozatosan újrainduló betegellátási tevékenységeket. Az egyetem nyitott és zárt létesítményeit sportolás, edzés céljából - az érvényes korlátozásokkal - hétfőtől használhatják az érdeklődők.



Május 5-től újra nyilvánossá válnak a misék a szentkúti bazilikában, május 10-től pedig ismét tarthatnak szabadtéri szentmiséket a nemzeti kegyhelyen - tájékoztatta a Váci Egyházmegyéhez tartozó kegyhely sajtófőnöke szombaton az MTI-t.

Kerekes-Dancsok Regina közölte: a részvétel szabályokhoz kötött, a többi közt miséken a püspöki utasítás alapján a járványhelyzetben csak 65 év alattiak vehetnek részt. A többiek továbbra is az interneten keresztül, online kapcsolódhatnak be a szentkúti liturgiákba - tette hozzá.

A hétköznapi misék és a zsolozsmák már május 5-én, keddtől nyilvánosak a templomban. Ezeken - a püspöki rendelkezés szerint - padonként egy ember ülhet és ők sem közvetlenül egymás mögött, illetve mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése.

Ugyanakkor a szentmiséken a "békeköszöntésnél" a kézfogás továbbra sem lehetséges, illetve az áldozás is kézbe történik, továbbá a gyóntatás szabadtéren zajlik - közölte a sajtófőnök.

Hétfőn a Miskolci Állatkert és Kultúrpark újra megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, a látogatók egészségének megóvása érdekében a nyitás azonban egyelőre korlátozott lesz - közölte Miskolc polgármesteri hivatala az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a zárt terek, állatházak még zárva tartanak, valamint nem lesznek látványetetések, állatbemutatók sem, hogy biztosítani lehessen az előírt védőtávolság megtartását. Az állatkert sétaútjai azonban teljes egészében végigjárhatók, és jó idő esetén a legtöbb állat is a külső kifutókban tartózkodik.

Május 5-én, kedden ismét megnyílik a békési piac - közölte a település alpolgármestere az MTI-vel. Polgár Zoltán közleményében azt írta, a korlátozott értékesítési helyek és a védőtávolság betartása érdekében a piacfelügyelet eldöntheti, kinek engedélyezi az árusítást, amely kizárólag az épületek és a kerítések által határolt belső udvaron, a "csarnok" területén lehetséges.

Közölte azt is, a piac területére csak maszkban lehet belépni, egymástól pedig másfél méteres távolságot kell tartani, a vásárlók nem nyúlhatnak az áruhoz, azt csak az eladó foghatja meg, aki köteles maszkot és gumikesztyűt viselni. A 65 év felettiek kizárólag 9 óra és 10 óra 30 perc között vásárolhatnak - tette hozzá.



Budapest XII. kerületének önkormányzata a héten 43, a kerületi házi gondozásban részt vevő munkatársán végeztetett koronavírus-teszteket, melyek mindegyike negatív lett - közölte a Hegyvidéki Önkormányzat szombaton az MTI-vel. Azt írták: a tesztelés a házi segítségnyújtásban dolgozó gondozónőket, az újszülötteket látogató, az egészséges csecsemőket beoltó területi védőnőket, az otthonukból kimozdulni nem tudó betegeket ellátó szakápolókat, illetve közösségi pszichiátriai gondozókat érintette.

Hozzátették: az önkormányzat a közelmúltban keretmegállapodást kötött megbízható szerológiai és PCR tesztek végzésére, mert a korábban alkalmazott gyorstesztek három esetben is téves eredményt mutattak a többszörös PCR teszttel elvégzett kontroll alapján. A megbízható szerológiai tesztekkel a maximális biztonság érdekében hetente tesztelik az idősekkel rendszeres közeli kapcsolatban lévő munkatársaikat - írták.
Bár Martonvásár Fejér megyében található, a település a budapesti agglomeráció része, ezért a város vezetése úgy döntött, hogy éppen annyira fognak lazítani a szabályokon, mint Budapesten. Az önkormányzat egyelőre nem tervez könnyítéseket és a korábbi, szigorú szabályok betartására kértek minden helyi vállalkozást és vendéglátóhelyet is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.