Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. November 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ingyenes lesz a gázkészülékek felülvizsgálata

Ingyenes lesz a gázkészülékek felülvizsgálata

A rezsicsökkentés a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díjmentességével folytatódik – jelentette be sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

A Kormány elkötelezett a magyar emberek terheinek csökkentése mellett, és megfizethető közszolgáltatásokat kíván biztosítani számukra, ennek megfelelően a jövőben a gázkészülékek kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatának elvégzéséért a felhasználókat semmilyen költség nem terheli, annak díját teljes mértékben a szolgáltatónak (elosztói engedélyesnek) kell állnia.

Az idei évben országos szinten eddig a tűzoltóság egységeinek több mint 200 esetben kellett gázkészülék meghibásodás miatt beavatkozniuk, ami a tűzoltóság adatai alapján az összes esetük kb. 15%-át teszi ki. A gázrobbanások és a sok esetben szintén a gázkészülékek hibájából származó, több tucat halálesettel járó szén-monoxid mérgezések száma az elmúlt években is jelentős volt.

A Kormány célja ezért az volt, hogy még az idei év őszén megteremtse a kötelező műszaki biztonsági felülvizsgálatok minden részletre kiterjedő jogszabályi környezetét a rezsicsökkentés politikájával összhangban. Ennek érdekében módosult a földgázellátásról szóló törvény és a gázkészülékek felülvizsgálatáról szóló miniszteri rendelet is. Előbbi 2013. november 1-jén, utóbbi 2013. november 20-án lépett hatályba.

A jogszabálymódosítás eredményeként a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját – a lakossági terhek mérséklését szolgáló kormányzati célkitűzésekkel összhangban – az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében a szolgáltató (földgázelosztói engedélyes) fogja viselni és azt nem háríthatja át a felhasználókra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak be kell jelenteni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzembe helyezésének idejét, meg kell rendelni a felülvizsgálatot a szolgáltatótól. A szolgáltató által kiküldött gázszerelő ez alapján végzi el a felülvizsgálatot. A vizsgálatról minden esetben hivatalos jegyzőkönyv készül. Ennek alapján kell elvégeztetni a hibák javítását, illetőleg a készülékek esetleges cseréjét. A korábbi szabályozás a felhasználót kötelezte nem csak a vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetésére, hanem ennek költségeinek viselésére is.

Első ütemben, 2013. december 31-ig az 1981 előtti vagy ismeretlen időpontban beszerelt gázberendezések tulajdonosaira vonatkozik a bejelentési kötelezettség. A szolgáltató pedig 2014. szeptember 30-ig lesz köteles a felülvizsgálatot elvégezni. A további felülvizsgálatok időpontja a fogyasztásmérő berendezések 10 évente kötelező cseréjéhez igazodik. Minden más esetben, azaz az 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Nem kell természetesen elvégeztetni a felülvizsgálatot, ha az ingatlantulajdonos 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel igazolja a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégeztetésének tényét.

A módosítást megelőző szabályozás alapján a gázszerelők által elvégzett vizsgálatok eredményével kapcsolatos panaszok bejelentésére, illetve az esetleges mulasztások, indokolatlannak vélt intézkedések kivizsgálására nem volt lehetőség. Annak érdekében, hogy ne kizárólag a földgázelosztók dönthessenek a javítások, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a Kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan állami szervet, amely a felhasználók bejelentései alapján ellenőrzi a hibák kijavíttatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során