Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2023. Április 22. 14:40, szombat | Életmód
Forrás: mti

Inota Fesztivál: Nils Frahm lép fel a nyitókoncerten

Inota Fesztivál: Nils Frahm lép fel a nyitókoncerten

A klasszikus és elektronikus zene közötti határokat elmosó zongoravirtuóz, Nils Frahm koncertjével indul augusztus 31-én az Inota Fesztivál Várpalota mellett.

Az első alkalommal megszervezett, zenei és vizuális alkotókra fókuszáló fesztivál helyszíne az inotai hőerőmű területe. A szeptember 3-ig tartó rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében jön létre - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezésében megvalósuló fesztiválon a zenei koncertek mellett fényinstallációk, mappingek és egyéb kortárs vizuális művek is bemutatkoznak. Mint írták, olyan alkotások, amelyek műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek és ötletek csíráit ültetik el a szemlélőben.

A Budapesttől egyórányi távolságban található, ma már üzemen kívül szocialista ipari komplexumban több mint száz nemzetközi és hazai fellépővel várják a látogatókat. Az inotai hőerőmű az ötvenes évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt, három hatalmas hűtőtornya a fesztivál vizuális arculatában is visszaköszön. A rendezvény helyszínei között szerepel a turbinacsarnok, a hatalmas kazántér és a művelődési ház is.

A nyitókoncerten, augusztus 31-én színpadra lépő berlini zongoraművész, zeneszerző, Nils Frahm az ambient textúrák és az atmoszférikus elektronika vegyítésével világszerte számos rajongót szerzett. Lemezei a kritikusok és a közönség körében egyaránt népszerűek, koncertjei rendre teltházasak. Legutóbbi albuma, a tavaly megjelent Music for Animals több mint három óra hosszúságú zenei anyag. A kísérleti zenék univerzumába is átnyúló lemezzel először 2022 nyarán a Sydney-i Operaházban lépett fel, turnéja keretében azóta a világ számos pontján adott koncertet.

A fellépők között lesz a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című albumával jelentkező Daniel Avery, a walesi techno duó, az Overmono, Oscar Mulero és Lewis Fautzi, a kiemelkedő e-zenei művészként számon tartott Ellen Allien, a brit-német postpunk zenekar Lebanon Hanover, az Extrawelt, a stuttgarti Konstantin Sibold, a friss klubzenék frontvonalából pedig Palms Trax, KI/KI, Dj Seinfeld, Lucinee és Nene H.

Az erőmű művelődési házában található Zene Háza Koncertteremben lép fel a szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a kolumbiai Lucrecia Dalt, a Forest Swords, a kortárs esztétikát negyven évvel ezelőtti technológiával házasító Robert Henke.

A hazai könnyűzenei színtér képviseletében fellép a Platon Karataev, Mákó Mári, Iamyank vagy a Katona Katival kiegészülő Zságer Balázs.

A hőerőmű külső falait, belső tereit és nyílt terepét helyspecifikus installációk, fényművészeti alkotások és mappingek, vetítések foglalják majd el. Az olasz multidiszciplináris művészeti stúdió, a Fuse kifejezetten a fesztiválra készítette fényinstallációját, Malotik élőben állítja elő hipnotikus és kiszámíthatatlan audiovizuális szobrát, térhatású vizuális képfolyammal jelentkezik Max Cooper, Slikback pedig Aphex Twin állandó vizuális kollaborátorával, Weirdcore-ral érkezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.