Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Szeptember 19. 07:35, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI

ITM: Az atomenergia is segít mérsékelni az éghajlatváltozás hatásait

ITM: Az atomenergia is segít mérsékelni az éghajlatváltozás hatásait

A magyar álláspont szerint valamennyi alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás alkalmazására szükség van, mivel csak a kellőképpen változatos energiamix lesz képes lépést tartani a megbízható,

megfizethető és tiszta villamos energia iránti növekvő kereslettel - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden az MTI-vel.
A közlemény szerint Kádár Andrea Beatrix, a tárca helyettes államtitkára többek között erről beszélt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 62. közgyűlésén Bécsben.

Az energetikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a NAÜ nélkülözhetetlen erőfeszítései hatékony segítséget jelentenek az országoknak az atomenergia éghajlatváltozás-hatásainak mérséklését szolgáló, békés célú alkalmazásában.

Kifejtette: a magyar kormány hosszú távon számol az atomenergiával, a Paksi Atomerőmű blokkjai már megkapták a 20 éves továbbműködéshez szükséges hatósági engedélyeket. Emlékeztetett továbbá, hogy a kitartó fejlesztői munkának köszönhetően sikerrel zárult az atomerőmű átállása, aminek eredményeként a VVER-440-es reaktorokkal működő paksi létesítmény a világon egyedüliként üzemel 15 hónapos üzemanyagciklussal.

A helyettes államtitkár köszönetet mondott a NAÜ által a Paks II projekt megvalósításához biztosított szakmai támogatásért.

Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi követelményeknek való megfelelés iránt többek között az is bizonyítja, hogy kormányzati kezdeményezésre a teljes hazai nukleáris hatósági rendszert vizsgáló 2015-ös IRRS-misszió folytatásaként idén ősszel ismét Magyarországra látogat a NAÜ szakértői delegációja. A követő misszió a korábbi jelentésben foglalt észrevételek és javaslatok kezelését fogja ellenőrizni - mondta Kádár Andrea Beatrix.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány szükségesnek tartja a NAÜ központi szerepének fenntartását a globális nukleáris védettség fokozásában.

A NAÜ legnagyobb éves rendezvényének számító közgyűlésen a 170 tagállamon felül a világ minden tájáról nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselői is részt vesznek 2018. szeptember 17. és 21. között Bécsben. A közgyűlés kiemelt kísérőrendezvényének számít az idén huszonegy ország résztvevőivel zajló tudományos fórum, amelynek idei fő témája a nukleáris tudomány szerepe a globális éghajlatvédelemben, így az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítésében, a nyomon követésben és az éghajlati alkalmazkodás elősegítésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.