Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2011. November 25. 14:33, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

Itt az Aranycsapat-mozdony

Itt az Aranycsapat-mozdony

A FourFourTwo megszerezte a pénteken leleplezendő, a legendás futballválogatottnak emléket állító lokomotív képét.

A Nyugati pályaudvaron mutatják be pénteken a legendás londoni 6:3 évfordulóján azt a villanymozdonyt, amelyet a legendás magyar labdarúgó Aranycsapatnak állít emléket, és a klasszikus tizenegy tagjainak arcképével fut majd a síneken. A 1047-es Taurus, Siemens-gyártmányú 230 km/óra végsebességre képes, 86 tonnás mozdony a MÁV tulajdona, tudtuk meg T. Hámori Ferenc újságírótól, az Indóház magazin főszerkesztőjétől. A nagy diadal után 58 évvel, november 25-én megrendezendő, 11 órakor kezdődő ünnepségen dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója mond majd beszédet, de a szervezők szerint jelen lesz az eseményen Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, a csapat még élő két tagja, a Nemzet Sportolói is.

A mozdony látványos "becsomagolása" nem az első hasonló magyarországi kezdeményezés, a GYSEV három mozdonya kapott korábban díszes ruhát, ezek Joseph Haydnnek, Széchenyi Istvánnak és Liszt Ferencnek állítottak, állítanak emléket, bár ez a kifejezés itt nem igazán helyes, hiszen mozgó emlékművekről van szó.

A FourFourTwo magazin birtokába jutott az a látványterv, amelyben a mozdonyt megálmodó Németh László és Szauer Mátyás először ábrázolta a leendő végeredményt, a becsomagolt mozdonyt, amely szinte önálló képzőművészeti alkotásnak is tekinthető. Mostantól bárki felfigyelhet a látványos jelenségre a sínek mentén, hiszen a Széchenyi- és Liszt-mozdonyhoz hasonlóan az Aranycsapat-mozdony is részt vesz majd a napi vasúti forgalomban.

A labdarúgás történetét megváltoztató, nagyszerű magyar győzelemmel végződő mérkőzés, amelynek során Anglia először szenvedett vereséget a brit szigeteken kívülről érkező csapattól, a magyar sport talán legemlékezetesebb kilencven perce. Erre a találkozóra emlékeznek majd a hagyományosan a meccs eredeti időpontjában, 15 órakor kezdődő összejövetelen is, az óbudai Régi Sipos Halászkertben, a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos ünnepségén.

Az FourFourTwo.hu és az MNO mindkét eseményről a helyszínről számol majd be olvasóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 27. 08:11, kedd | Sport

Vereséget szenvedett a válogatott, de óriási tapsot kapott a hazai közönségtől

A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája hatodik, zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.

2022. Szeptember 26. 06:00, hétfő | Sport

Magyar-olasz - Rossi örökké emlékezetes mérkőzésre készül

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint örökké emlékezetes lehet a magyar labdarúgó-válogatott számára az olaszok elleni mérkőzés a Nemzetek Ligája hatodik, utolsó fordulójában.

2022. Szeptember 24. 09:01, szombat | Sport

Rossi: azt éreztem, túl korai a gól

Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.

2022. Szeptember 24. 08:58, szombat | Sport

Gulácsi: még szebb a siker, hogy Szalai lőtte a győztes gólt

A játékosok a csapatmunkát emelték ki elsődlegesen a magyar labdarúgó-válogatott németek felett aratott pénteki 1-0-s győzelmével kapcsolatban, és a gólszerző csapatkapitányt, Szalai Ádámot méltatták.