Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 20. 14:42, péntek | Külföld
Forrás: ujasz.hu

Ízléstelen módon élik ki magyargyűlöletüket a sógorok

Ízléstelen módon élik ki magyargyűlöletüket a sógorok

A Szent Koronát gyalázták a félkegyelmű osztrák köztévés „humoristák”

Primitív ízléstelenséggel élték ki magyargyűlöletüket egy osztrák „showműsor” szerkesztői. A legutóbbi adásuk vendége a bécsi magyar nagykövet volt, amikor előkerült a Szent Korona másolata.

A Wir Staatskünstler című műsor humoristái arra voltak kíváncsiak, hogy a Btk. szerint tényleg egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető-e az Magyarországon, aki megsérti a nemzeti jelképeket, ilyennek számít a Szent Korona mellett a Himnusz és a zászló is – számol be az esetről a 444.

Miután a nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince elismerte, hogy igen, ekkor előkerült a korona másolata, amit az osztrákok dobálgatni kezdtek, leejtették, szidalmazták, viccet csináltak belőle, majd megkérdezték a nagykövetet, ez szerinte belefér-e még vagy emiatt már börtönbe kerülnének.

Szalay-Bobrovniczky csak kínosan nevetett az egészen, majd hozzátette, szerinte ez még belefér. A műsort követően azonban levélben adott hangot felháborodásának.

A nagykövet levele:

„Az osztrák közszolgálati csatorna (ORF) „Wir Staatskünstler” c. műsorának készítői egy általános kérdésekről szóló, szatíraműsorban leadandó interjúként egyeztetett és több mint fél óráig ebben a szellemben is folyó beszélgetés végén ízléstelen csapdahelyzetet generáltak.

Ennek célja érezhetően az volt, hogy félbeszakítsam a beszélgetést, avagy később letiltassam azt, ezáltal is megerősítve az osztrák sajtóban többször tapasztalható képzetet, miszerint hazánkban korlátozzák a művészeket és a gondolatok szabadságát.

Úgy gondoltam, és úgy gondolom, hogy – diplomataként is – felülni a provokációnak csak indokolatlan súlyt és jelentőséget adott volna egy kabaré-összeállításba szánt, egyesek által talán humorosnak vélt, valójában azonban otromba és övön aluli akciónak.

Ezért az adott helyzethez képest igyekeztem elhatárolódni a színészek által előadott „jelenettől”, figyelmeztetve őket annak sértő jellegére, egyben kifejezve egyetértésemet egyikükkel, aki szerint az ilyen stílus egy félkegyelműre vall.

Az összesen 45-50 perces anyagból a szerkesztők lényegében csak ezt a pár perces jelenetet adták közre, ráadásul ezt is jelentősen megvágva, a sértő, bornírt elemeket hangsúlyozva, a jelenettel kapcsolatos kritikus megjegyzéseim többségét kihagyva.

Ennek megfelelően tiltakozásomat jelzem az ORF vezetősége felé”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése