Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2011. November 12. 14:39, szombat | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Új bankot hoz létre a Hiteltársulás

Új bankot hoz létre a Hiteltársulás

A Hiteltársulás a megoldások napját tartotta pénteken, amelyen elhangzott, a „devizahitel-végtörlesztés” kihívásra megoldást csak teljesen új alapokon működő bank hozhat.

A civilek úgy döntöttek, akkor is létrehozzák a bankot, ha az állam nem támogatja azt - írja a Magyar Hírlap.

Doubravszky György, a Hiteltársulás ötletgazdája a Magyar Hírlapnak azt mondta, a „devizahitel-végtörlesztés” kihívásra megoldást csak teljesen új alapokon működő bank hozhat. Várhatóan az állam és a civil szféra közösen hozza létre úgy, hogy az állam garanciát ad, a civilek pedig a versenyképességet. Kijelentette: a civilek úgy döntöttek, akkor is létrehozzák a bankot, ha az állam nem támogatja. Ugyanis a kétmilliárd forintos induló tőke könnyen előteremthető, hiszen kétezer civil egymillió forintjából megvan. Az ötletgazda hozzátette, egyetlen kérésük az államhoz a gyorsított bejegyzés megoldása.

Doubravszky György szerint azért van szükség új bankra, mert egy 21. századi pénzintézetet nem lehet 20. századi alapokra építeni. Ez azért jó az államnak, mert precedenst teremt arra, hogy a „civilek” – minimális állami segítséggel – képesek megoldani problémájukat. Kedvező a diákoknak, a nyugdíjasoknak, az önkormányzatoknak, mert itt lesz a legkedvezőbb kondíciójú a számlavezetés. Azért jó a hiteleseknek, mert a Nemzeti Eszközkezelővel együttműködve lefedi a „frankcsapdaprobléma” teljes körét.

A téma súlyát mutatja, hogy a pénzügyi felügyelet adatai szerint jelenleg 1,22 millió lakossági jelzáloghitel van, amelyből 142 ezer a bedőlt hitel, s mintegy háromszázezer ügyfél késik a törlesztéssel. Jövőre több ponton is változik a bírósági végrehajtásról szóló törvény. Az árverezések közötti idő lerövidül, és megszűnik a végrehajtások szóbeli licitálós szakasza – helyette a teljes folyamat az interneten zajlik majd. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához 2011 első fél évében 198 166 ügy érkezett, ami 23 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakának 160 518 ügyéhez képest. Ingatlanárverésre ez idő alatt 1376 alkalommal került sor, amelyek felét tették ki a lakóingatlan-árverések.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 29. 09:36, szerda | Belföld

Ferencz Orsolya: nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni

Nem tud minden ország tartalékos kutatóűrhajóst is jelölni az űrhajós programokba - mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

2024. Május 29. 07:53, szerda | Belföld

Szijjártó Péter szerint minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása

Minden nehézség ellenére sikeres a magyar gazdaság dimenzióváltása, ennek során az elmúlt években folyamatosan nőtt a gazdaság technológiai színvonala, a kutatás-fejlesztés részesedése és a hozzáadott érték is

2024. Május 29. 07:49, szerda | Belföld

Több mint 170 ezerrel kevesebben szavazhatnak az önkormányzati választáson, mint öt éve

Mintegy 170 ezerrel kevesebben szerepelnek az önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

2024. Május 29. 07:48, szerda | Belföld

Kisbéren járt Orbán Viktor

A Komárom-Esztergom vármegyei Kisbéren folytatódott Orbán Viktor miniszterelnök kampánykörútja hétfőn - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.