Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. December 02. 13:04, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Január elején megkezdheti az oltást Hollandia

Január elején megkezdheti az oltást Hollandia

Hollandia felkészült arra, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja az első, SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcina alkalmazását, akár már január negyedike körül megkezdje az oltást

- közölte Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában kedden.

"Az által, hogy az oltóanyag elérhető közelségbe került, a válság új szakaszának előestéjén vagyunk" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint, a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal kötött szerződés szerint még az év vége előtt egymillió adag oltóanyag érkezhet az országba. Ez követően a gyártók további 1,6 millió adagot bocsátanak az ország rendelkezésére a közösen fejlesztett vakcinájukból az első negyedévben. Amennyiben a vakcina hatékonynak bizonyul, első körben legkevesebb 450 ezer embert, köztük az időseket, a betegeket és az egészségügyi dolgozókat oltják be - közölte.

Hollandia hat gyógyszeripari céggel, a BioNTech-Pfizer, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, a CureVac és a Sanofi vállalatokkal kötött szerződést ez idáig 50 millió adag vakcina szállítására. Az oltások megvásárlására 700 millió eurót különített el a kormányzat - tette hozzá a holland egészségügyi miniszter.

A helyi sajtó tájékoztatása szerint december elsejével életbe lépett az a rendkívüli holland jogszabály, amely az orrot és a szájat eltakaró maszk nyilvános helyeken való viselését írja elő. A koronavírus fertőzés megfékezése érdekében hozott intézkedés szerint kötelező a maszkviselés minden középületben, beleértve az iskolákat, élelmiszerüzleteket és az éttermeket is. A szabálysértőket akár 95 eurós pénzbírsággal sújthatják.

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájuk európai engedélyezésére. Amennyiben az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megállapítja, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a koronavírus-fertőzés és a kezelés kockázatait, és ez alapján pozitív ajánlást ad a vakcina európai forgalmazására, még az év vége előtt megkezdődhet Európában a jelenleg BNT162b2 néven ismert oltóanyag gyártása és használata. A gyógyszerügynökség keddi tájékoztatása szerint legkésőbb december 29-én rendkívüli ülést tart a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának engedélyezéséről.

A holland közegészségügyi intézet keddi jelentése szerint az elmúlt hétnapos időszakban 33 949 új fertőzöttet azonosítottak az országban. Ez csökkenést jelent a két héttel ezelőtti 37 ezret megközelítő adatokhoz képest. Kórházba 1007 embert szállítottak, közülük 183-an részesülnek intenzív ellátásban. A járvány kezdete óta 9515-en haltak meg a vírus szövődményeiben, a hét folyamán 406-an. Az igazolt esetek száma jelenleg 535 978 Hollandiában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez