Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Április 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Jelentős károkat okozott az áprilisi fagy a zalai almaültetvényeken

Jelentős károkat okozott az áprilisi fagy a zalai almaültetvényeken

Zala megyében a viharos szél és hideg miatt főként az almaültetvényeken keletkezett fagykár, és károsodhatott a repce is, de ez csak később válik észlelhetővé

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel. A gazdák eddig a megye több járásából összesen 90-100 hektárnyi almásból jelentettek 50-80 százalékos fagykárt. Vindornyafokon a kajszibarackot, Lenti-hegyen pedig a szőlőt és a diót érintette a fagykár - ismertette Süle Katalin.

Hozzátette: a károk felmérése jelenleg is folyamatban van. A gazdák fokozott figyelmet fordítanak a repcetáblákra is, mert előfordulhat, hogy a fagy miatt az éppen kinyílt virágok meddők lesznek, de ez csak később válik észlelhetővé.

A viharos szél, a hideg és a csapadékos időjárás miatt a gazdák 1-2 napra leálltak, de a rossz idő múltával azonnal folytatták a tavaszi munkákat. A kamara információi szerint az 56 ezer hektárt meghaladó tavaszi vetésterület több mint felén (32 ezer hektáron) már földbe került a mag: a tavaszi árpát 3 ezer hektáron, a zabot 970 hektáron, tavaszi búzát pedig 2450 hektáron vetették el. A zalai gazdák kisebb területen mustárt, bíbort, olajtököt termelnek, 290 hektáron pedig lucernát telepítettek - tájékoztatott Süle Katalin.

A vetéstervek megvalósítását a múlt heti kedvezőtlen időjárás nem befolyásolta, a földeken jelenleg a napraforgót, a kukoricát és a szóját vetik el. A 34 ezer hektárra tervezett kukorica több mint felét mintegy 16 ezer hektáron már elvetették, a napraforgó 9 ezer hektárnyi vetésterületének 86 százalékán már végeztek a vetéssel. A növénytermesztők 5400 hektár szója vetését tervezték, ebből ezer hektáron került a földbe a mag.

A tavaszi vetés várhatóan május első hetében befejeződik. A talajmunkákkal sincsenek elmaradások, a növényvédelmi munkákat viszont hátráltatja a folyamatos erős szél.

A NAK megyei elnöke kitért arra is, hogy a jelenlegi hektikus időjárás (az erős szél, a csapadékhiány, a napi 15-20 Celsius fokos hőmérsékletingadozás) nem kedvez a kiemelkedő termésátlagok kialakulásának. A gazdák a tavalyinál alacsonyabb termésre számítanak.

Az elmúlt héten is kevés csapadék hullott, a talajok szárazak, a vetések kikeléséhez és a növényállományok megfelelő fejlődéséhez jelentős, legalább 30-50 milliméter esőre lenne szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.