Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Május 10. 15:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: facebook.com/jegybank

Jövőre tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

Jövőre tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

Nyolc korábbi sorozatot folytatva tizennégy témában tervez emlékérmét kibocsátani jövőre a Magyar Nemzeti Bank (MNB),

a tervek szerint megemlékeznek majd a Nemzeti Levéltár alapításának 300. évfordulójáról, a Himnusz megírásának 200., valamint Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulójáról is - tájékoztatta az MNB az MTI-t hétfőn.

Várhatóan egy arany, nyolc ezüst, és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a jövő évi programban, de - a korábbi évek gyakorlatát folytatva - a nemesfém emlékérmék színesfém változatait is kibocsátják - közölték.

Mint írják, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából olyan emlékérmével emlékezik meg a jegybank, amelyek egyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója előtt is tisztelegnek, de jövőre az Országos Mentőszolgálat alapításának 75. évfordulója alkalmából is készül emlékérem.

Folytatódnak a népszerű sorozatok: bővül az I. András tiszteletére az Országépítő királyok Árpád-dinasztiájából elnevezésű sorozat, a nemzeti emlékhelyeket bemutató széria következő elemeként, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik jelentős csatájának helyszínét bemutató pákozdi Katonai Emlékpark kerül bronzpatinázott színesfém emlékérmére a forradalom 175. évfordulója alkalmából.

Emellett olyan népszerű sorozatok is bővülnek, mint a magyar pásztor- és vadászkutyafajták, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a magyar származású felfedezőket és találmányaikat, valamint a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató színesfém emlékérme-sorozatok. A hazai nemzeti parkokat bemutató emlékérme-sorozat a Hortobágyi Nemzeti Park alapításának 50. évfordulója alkalmából készülő emlékérmével gyarapodik.

A 2022-ben indult magyar származású Wolf-díjas matematikusok sorozat részeként további két tudós, Erdős Pál és Raoul Bott tiszteletére tervez kibocsájtani emlékérmet a jegybank.

A tervek szerint a megszokott kerek forma mellett szögletes érmék is készülnek. A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy méretük miatt különlegesnek számítanak a Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából kibocsátandó emlékérmék, amelyek átmérője várhatóan 52,50 milliméter lesz.

Az MNB a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve állította össze a 2023. évi emlékérme-kibocsátási programját - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során