Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Augusztus 22. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra indulhat a szkanderezés a görögökkel és a spanyolokkal

Újra indulhat a szkanderezés a görögökkel és a spanyolokkal

A hitelező országok a hétvégén egyértelművé tették, hogy a görögöknek további megszorításokat, lefaragásokat kell bejelenteniük, a helyzet ugyanis a korábbi ígéretek ellenére vajmi keveset javult.

A héten tér vissza Athénba a hitelezőket képviselő trojka, hogy a részletekről tárgyaljanak, közben úgy hírlik, a görög miniszterelnök éppen sűrű előszobázásra készül az európai vezetőknél éppen amiatt, hogy engedményeket, haladékot harcoljon ki.

Közben Athén újabb megszorításokra készül. Sajtóértesülések szerint 2,5 milliárd euró még mindig hiányzik a görög államkasszából, újabb mentőcsomagban azonban aligha bízhatnak, Berlinből ugyanis folyamatosan olyan hírek érkeznek, amelyek szerint a német politikusok szívesebben látnák Görögországot az eurózónán kívül, minthogy további pénzeket 'utaljanak' neki.

Eközben megint élesedik a feszültség Spanyolországgal kapcsolatban. Az ország pénzügyminisztere többször is üzent a múlt héten az EKB-nak, hogy a legjobban egy korlátlan és időhatárhoz nem kötött kötvényvásárlási programmal tudna rajtuk a legjobban segíteni. Az EKB ugyan tárgyal a programról, viszont már többször egyértelművé tette, hogy akkor segít, ha a megsegített országok részéről is látja az erőfeszítést. A kormány további megszorító intézkedéseket hozna a 6,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány eléréséért, amennyiben a költségvetés adóbevételei elmaradnak a várttól. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány által az idei évre vállalt államháztartási hiánycélt mindenképpen betartja, nemzetközi segélycsomaggal vagy anélkül. A miniszterelnök nem zárta ki, hogy az eddigi megszorítások után újabb drasztikus intézkedésekre kerülhet sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni