Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 27. 09:01, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Júliusban tovább nőtt a villamos energia ára

Júliusban tovább nőtt a villamos energia ára

Júliusban tovább emelkedtek a villamosenergia-árak Európában, miután ugrásszerűen nőtt a földgáz ára az orosz gázszállítások csökkentése miatt

- közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi villamosenergia-piaci jelentésében csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték: a másnapi árak Olaszországban voltak a legmagasabbak, megawattóránként 456 euró. Franciaországban 401 euró, Szerbiában pedig 384 euró megawattóránként.

Az öt legnagyobb európai piac (német, francia, olasz, spanyol, angol) összesített fogyasztása 1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

A közép-európai régió fogyasztása a tavaly júliusi adatokhoz képest 4,9 százalékkal esett vissza.

Júliusban az öt legnagyobb piac össztermelése 0,7 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen hónapjához képest. A francia áramtermelés júliusban 23 százalékkal mérséklődött, nagy részben a nukleáris termelés 34 százalékos visszaesésének köszönthetően - közölték.

A termelési mixen belül az öt legnagyobb európai piacon együttesen a nukleáris termelés 28 százalékkal csökkent és súlya a teljes kibocsátáson belül 21 százalékra esett.

A kieső nukleáris termelést a fosszilis helyettesítette, ezen belül is a szén alapú termelés 27 százalékkal, a földgáz alapú pedig 25,6 százalékkal nőtt. A fosszilis termelés súlya az öt legnagyobb európai piac villamosenergia-termelésében összességében 37,6 százalékos volt, míg a megújulóké 34,1 százalékos.

A MEKH beszámolt arról is, hogy a magyarországi bruttó áramfogyasztás júliusban összességében 5,5 százalékkal csökkent az előző év ugyanezen hónapjához képest. A havi átlaghőmérséklet 1 fokkal volt alacsonyabb a tavaly júliusinál. A maximális rendszerterhelés is 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.

A rendelkezésre álló hazai termelőkapacitások nagysága 4 százalékkal emelkedett júliusban év/év alapon. A növekedés annak köszönhető, hogy befejeződött a Dunamenti Erőmű karbantartása és a magas árak miatt a kombinált ciklusú erőművek órás termelése 67 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest és elérte az 547 megawattot.

A megújulók átlagos órás termelése az előző hónap szintjén maradt. A naperőművi termelés júliusban három nap is elérte az 1810 megawattot, míg egy hónappal ezelőtt a termelés 1765 megawatton tetőzött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.