Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2018. Február 18. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/hirado.hu

Kampánypénzeket és a politikai hirdetéseket ellenőriz az ÁSZ

Kampánypénzeket és a politikai hirdetéseket ellenőriz az ÁSZ

Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) nemcsak a kampánypénzek ellenőrzésében, hanem a politikai hirdetések tekintetében is fontos szerepe van

- nyilatkozta az ÁSZ főtitkára a www.aszhirportal.hu-nak abból az alkalomból, hogy szombaton megkezdődött az április 8-ai választást megelőző kampányidőszak.

A szombat reggel megjelent írásban Holman Magdolna emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék már hetekkel ezelőtt megkezdte a választáshoz kapcsolódó ellenőrzések előkészítését. Az ÁSZ-nak a választást követő egy éven belül kell ellenőriznie a választáson induló és azon mandátumhoz jutó jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elérő jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. A számvevőszék utólagos, pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, valamint közzétett adataira alapoz.

Holman Magdolna hangsúlyozta, a kampányfinanszírozás, valamint az ehhez kapcsolódó számvevőszéki ellenőrzés alapvetően a 2014-től hatályos jogszabályi keretek között folyik. Mint mondta, a kampánytörvény tavaly novemberi módosítása – amely alapján az egyszázalékos támogatottságot el nem érő jelölőszervezeteknek is vissza kell fizetniük a kampánytámogatást – növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot. Hozzátette: az egyéni jelöltek esetében azonban két százalék a visszafizetési kötelezettség határa. Kiemelte azt is, hogy a törvénymódosítás szerint a jelölőszervezetek vezető tisztségviselőinek személyes, anyagi felelősséget kell vállalniuk a közpénzek visszafizetésére, az állami támogatás folyósításának ez a feltétele.

Az egyedi árkedvezmények biztosítása felveti a törvénysértés kockázatát

A számvevőszék még a hivatalos kampány kezdete előtt tájékoztatót tett közzé a kampánypénzek ellenőrzésének szempontjairól, az elszámoltatás általános követelményeiről, arról, hogy a jelölteknek és jelölőszervezeteknek milyen dokumentumokat, elszámolásokat, bizonylatokat kell az ÁSZ rendelkezésre bocsátaniuk az ellenőrzéshez. A számvevőszék jelezte azt is, hogy a pártok ellenőrzésekor a kampányidőszakra vonatkozóan értékelni fogja a nem pénzbeli, vagyoni támogatások elfogadását, a tiltott támogatásokra vonatkozó törvényi előírások betartását is. A tájékoztató az ÁSZ honlapján, a “Választás” menüpont alatt érhető el.

A számvevőszék felhívta a figyelmet arra is, hogy a szombaton kezdődő kampányidőszakban csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé politikai hirdetéseket, amelyek január 18-ig megküldték árjegyzéküket az ÁSZ-nak, és az szerepel a számvevőszék honlapján a nyilvántartásban. Az ÁSZ nem fogadja el azokat az elszámolásokat, amelyeket a nyilvántartásban nem szereplő szolgáltatótól, illetve nem a nyilvántartásban szereplő áron vettek igénybe. A honlapon közzétett árlistákon szereplő engedményekből kizárólag az objektív feltételekhez kötött, a megrendelő személyétől független engedményeket fogadja el az ÁSZ.

A számvevőszék nem fogadja el az olyan kedvezményeket, amelyeket egyedi elbírálás alapján ad vagy adhat a szolgáltató. Ha feltárják, hogy a jelölőszervezet által kampányeszközre fizetett ellenérték alacsonyabb a szokásos piaci árnál, a különbözet tiltott forrásból származó nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül – közölték. Hangsúlyozták: az egyedi árkedvezmények biztosítása felveti a törvénysértés és a tiltott pártfinanszírozás kockázatát. Holman Magdolna a www.aszhirportal.hu-n közölt írásában kitért arra is, hogy a szavazást követő 15 napon belül a sajtótermékeknek tájékoztatniuk kell az ÁSZ-t a kampányidőszakban általuk közzétett politikai hirdetésekről is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 16. 10:33, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 16. 10:27, vasárnap | Belföld

Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és EP választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u