Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 09. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: STOP / MTI

Két hónap múlva iktatják be Putyint

Két hónap múlva iktatják be Putyint

Május hetedikén iktatják be hivatalába Vlagyimir Putyint, a vasárnapi elnökválasztás győztesét - közölte a Rosszijszkaja Gazeta csütörtökön.

A kormány lapjában - amely egyben a hivatalos közlönynek is számít Oroszországban - megjelent a központi választási bizottság által szerdán megállapított hivatalos végeredmény is.

A testület a törvény adta határidő lejárta előtt jelentette be, hogy Putyin 63,60 százalékos szavazati aránnyal győzött.

A Vesztyi FM központi rádió emlékeztetett arra, hogy az elnök beiktatása kétnappal a Győzelem napja előtt lesz.

A március 4-i elnökválasztáson a szavazásra jogosultak 65,34 százaléka, közel 72 millió szavazásra jogosult járult az urnákhoz. A hivatalos adatok szerint 45 millióan adták voksukat Putyinra.

Nemzetközi és hazai megfigyelők egyaránt bírálták az orosz elnökválasztás megrendezésének módját, komoly problémákról adtak számot.

Az EBESZ és az Európa Tanács képviselői egyebek között a kampányban tapasztalt kormányfői túlsúlyt, a szavazatszámlálásnál dokumentált hibákat, illetve visszaéléseket kifogásolták. Szerintük a választási folyamat tisztasága romlott, a megfigyelt szavazókörök egyharmadánál állapítottak meg rendellenességet.

Az orosz társadalmi szervezetek, ellenzéki pártok nagyszámú rendellenességről, így például szavazók többszöri voksolásáról számoltak be, ezért az elnökválasztást nem ismerik el. A neves közéleti személyiségekből álló Választók Ligája szerint komoly visszaélésre adott lehetőséget, hogy több helyen úgynevezett zárt szavazóköröket létesítettek, amelyeket nem ellenőrizhettek a megfigyelők.

Putyin hétfőn megígérte legyőzött ellenfeleinek, hogy kivizsgáltatja az állítólagos visszaéléseket. A központi választási bizottság szerdai jelentése szerint 355 panaszból 60-nak adott helyt a bíróság.

A megválasztott államfő szerdán újságírók előtt visszautasította az ellenzék vádjait, miszerint a választáson tömegével fordult elő csalás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.