Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. Április 27. 15:19, szerda | PR

K&H: ha pénz áll a házhoz, mit tehetnek a fiatalok?

K&H: ha pénz áll a házhoz, mit tehetnek a fiatalok?

Tavasszal és nyáron meglódulhatnak a fiatalok bevételei, a húsvéti locsolkodás, a közelgő ballagás és az esetleges nyári munka miatt.

Sok diák pedig szintet lép, amikor majd szeptembertől középiskolában vagy a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, ez pedig a mindennapi pénzügyek terén is új helyzetet teremt. Érdemes előre felkészülni, meglepetések helyett. Ebben segít a fiataloknak a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő, amelynek április közepén rendezett középdöntőjébe nyolc régióból 160 csapat jutott be. A legjobbak pedig továbbjutottak a májusi döntőbe.

A tanév utolsó szakasza a gyerekek, fiatalok számára a mindennapos pénzügyekben is új helyzetet teremt. Elsősorban azért, mert ilyenkor ajándékokhoz vagy akár pénzbeli jutalomhoz jutnak. Például a húsvéti ünnepek miatt, de ilyen lehet a ballagás is vagy éppen a jó bizonyítványt is honorálhatják a szülők. A nyári szünetben a diákok tovább növelhetik a bevételeiket, ha nyári munkát vállalnak.

Bár a már említett különleges alkalmak - húsvét, ballagás, tanévzárás - során befolyó összegek vagy a diákmunkáért járó fizetés extra bevételként jelentkezik, fontos, hogy nem szabad elpazarolni a hirtelen jött “pénzügyi szabadságot”. Sőt, érdemes takarékoskodni például a vágyott digitális eszközre: okostelefonra, tabletre, számítógépre. Azon is el lehet töprengeni, ha a diáknak még nincs bankszámlája, hogy akár ezen az úton is el lehet indulni, vagyis nyitni egy fiataloknak szánt bankszámlát. Ez indokolt lehet az iskolaváltásnál is, általánosból középiskolába vagy az utóbbiból a felsőoktatási intézménybe való átlépés esetén. Ezzel ugyanis a korábbi időszakhoz képest mind az életben, mind a pénzügyek terén is önállósodhatnak.

Ha pedig megvan a bankszámla, akkor a kapott kártyát rögtön digitalizálni lehet, vagyis be lehet költöztetni az okostelefonba vagy okosórába. Fontos azonban, hogy a kézre eső fizetés mellett a megtakarításokat is kényelmesen nyomon követhetik. Így megtanulhatják, hogy a befolyó extra összegekhez rövidebb vagy hosszabb távú megtakarítási célokat rendeljenek, és az azonnali költés helyett inkább a takarékoskodásra törekedjenek.

A pénzügyi tudatosságot a legfiatalabbakkal megismertető, évtizedes múltra visszatekintő, általános iskolás és középiskolás diákoknak megrendezett K&H Vigyázz, kész, pénz! - pénzügyi vetélkedő újabb fordulón van túl. Az idei versenyre összesen 2423 csapat nevezett be, közülük nyolc régióból összesen 160 csapat jutott be az április 11-én és 12-én megrendezett regionális középdöntőbe. Minden régióból a legjobbak jutottak be a májusi döntőbe, ahol kiderül, ki lesz a végső nyertes.

A vetélkedő és az ahhoz kapcsolódó ismertanyag számtalan mindennapos pénzügyi kérdésre ad választ. Ilyen például, hogy mit érdemes kezdeni az extra bevételekkel. Ehhez passzol a K&H Vigyázz, kész, pénz! tananyagának megtakarításokkal foglalkozó fejezete, amelyből többek között kiderül, hogy a gyerekek bevételeit érdemesebb a bankban, megtakarítási formákban tartani, mint készpénzben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat