Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiakadt a VM a tollfosztás elleni kampány miatt

Kiakadt a VM a tollfosztás elleni kampány miatt

Pert fontolgat a vidékfejlesztési tárca a hazai tollszedést érő kritikák miatt - szerinte manipulatív, hisztériakeltő fotókkal sokkolják a külföldi közvéleményt, s magyarellenes hangulatot gerjesztenek. A téma kényes, hiszen Magyarország épp november elején volt a Kínában megrendezett, III. Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál díszvendége.

A Magyarországon hagyományos tevékenységnek számító tollszedés megfelel mind a nemzetközi, mid a hazai állatvédelmi szabályoknak. Az érett libatoll engedélyezett technológiával történő eltávolítása nem minősül állatkínzásnak. A kormány korábban is, most is kiáll a magyar libatenyésztők mellett és nem hagyja szó nélkül, hogy lejárató kampányt folytassanak ellenük - hangsúlyozza közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium, hozzátéve, mérlegelik annak lehetőségét, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

A tárca szerint néhány külföldi lapban a korábbról már ismert, manipulatív, hisztériakeltő fotókkal riasztják a külföldi közvéleményt és gerjesztenek ismét Magyarország ellenes hangulatot. Még 2010-ben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálata megállapította, hogy a megfelelően kivitelezett tollgyűjtés az állatok szenvedése nélkül is végezhető. Az EU Élelmiszer- és Állategészségügyi Hivatalának (FVO) szakemberei helyszíni szemlén is tanulmányozták a magyar tollazást. A szakértők véleménye egyértelműen elismerő volt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági állatorvosai emellett az egész ország területén kiemelt gyakorisággal ellenőrzik a tollazási időszakban a libatartókat - mutat rá levelében a minisztérium.

A tollfosztás ügye azért is aktuális, hiszen Magyarország volt a III. Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál díszvendége, melyet november 10-12. között rendeznek meg a kínai Anhui tartományban, Luan városban. Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára az egyetlen külföldiként vett részt a rendezvényt levezető elnökségben.

Az államtitkár a fesztivál megnyitóján röviden bemutatta a magyar toll- és konfekcióipar jelenlegi helyzetét, és felhívta a résztvevők figyelmét, hogy Magyarország kiváló minőségű toll előállítására alkalmas lúdfajtákkal, valamint lúdnevelési és tollfeldolgozási technológiákkal rendelkezik.A magyar cégek 150 négyzetméteres standon mutatták be termékeiket a kínai, valamint a fesztiválon résztvevő többi külföldi cég számára.

A fesztivál ideje alatt Czerván György tartományi és városi vezetőkkel is tárgyalt a kínai-magyar mezőgazdasági együttműködés bővítésének lehetőségeiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során