Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 23. 14:13, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress

Kilencvennél is több halott Norvégiában

Kilencvennél is több halott Norvégiában

A szombat délelőtti adatok szerint már 91 halottja van a norvégiai terrortámadásoknak.

A legtöbben, 82-en a kormányzó szocialista párt ifjúsági táborában veszették életüket. A rendőrség itt vette őrizetbe a gépfegyveres elkövetőt, aki a nem sokkal korábbi, Oslóban történt robbantásokért is felelős lehet. A történteket a norvég miniszterelnök nemzeti tragédiának nevezte.

Már 91 halott van Norvégiában. Az Oslóban elkövetett pokolgépes robbantás után 84 fiatalt mészárolt le egy fegyveres egy közeli szigeten, ahol a kormányzó szocialista párt tartotta ifjúsági táborát. A rendőrség egy 32 éves norvég férfit vett őrizetbe, aki az interneten nacionalistának nevezte magát. Az egyik közösségi portálról törölték is az oldalát, sokakat felháborító hozzászólásai miatt. A rendőrség feltételezése szerint ő követte el az oslói merényletet is. Nemzeti tragédiának nevezte a norvég miniszterelnök az Oslóban és környékén pénteken elkövetett kettős merényletet.

Jens Stoltenberg miniszterelnök szombaton tartott sajtóértekezletén korainak nevezte a találgatást arról, hogy milyen indítékok állnak a véres merényletek hátterében. Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy Norvégia a történtek dacára is megőrizze értékeit, azaz a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot - tudósít a Hír Tv.

Knut Storberget belügyminiszter hozzátette, hogy jelenleg nincs ok az ország terrorfenyegetettség szintjének emelésére. A rendőrség és a hadsereg ezzel együtt részlegesen megszigorítja a biztonsági intézkedéseket egyes épületek és intézmények körül. Az Oslótól északnyugatra fekvő Utoya szigeten mentőcsónakokkal kutatnak a lövöldözés áldozatai után. A kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában egy rendőrnek öltözött fegyveres válogatás nélkül mészárolta le a fiatalokat. Közel hívta magához őket és tüzet nyitott rájuk, aki nem halt meg, azt pedig fejbe is lőtte.

„Rendőrnek látszott, olyan ruhában volt, fegyvere volt. Mindenkire rálőtt. Rémisztő volt. Összehívta az embereket, akik kirohantak, majd rájuk lőtt. Nem gondolkodott. Szerintem baja volt magával. Rémálom volt” – mondta el a tudóstás szerint egy szemtanú.

Sokan a vízbe menekültek az ámokfutó elől, de oda is utánuk lőtt automata fegyverével.

„Nagyon sok lelőtt ember volt, próbáltam menteni őket, de voltak akiken nem tudtam segíteni” – tette hozzá egy másik túlélő.

A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak, ezért a hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik. A hatóságok elfogták az elkövetőt és robbanószert is találtak a környéken. „Letartóztattak egy férfi a szigeten történtekkel kapcsolatban. Az illető norvég” – mondta el az igazságügyi miniszter.

A 32 éves támadó egy szabadkőműves páholy tagja, muszlimellenes, szélsőjobboldali nézeteket vall. Feltételezések szerint politikai indítéka volt a támadássorozatnak - számolt be róla a Hír Tv. A férfi hozta működésbe az Oslo belvárosában, a kormányzati negyedben felrobbant pokolgépet is. A kormányfő országa elleni példátlan támadásnak nevezte a történteket.

Jens Stoltenberg miniszterelnök évtizedek óta maga is a lövöldözés helyszínén, az Utoya szigetén tölti nyári szabadságát, szombaton itt tartott volna előadást a szociáldemokrata fiatalok nyári egyetemén.

Az oslói magyar nagykövetség továbbra sem tud magyar áldozatokról.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: merénylet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.