Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2016. Szeptember 20. 14:09, kedd | Belföld
Forrás: mti

Kis népszámlálást indít október 1-jén a KSH

Kis népszámlálást indít október 1-jén a KSH

Kis népszámlálást, úgynevezett mikrocenzust tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október 1. és november 8. között - jelentette be Németh Zsolt, a szervezet elnökhelyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az adatfelvétel első eredményeit várhatóan 2017 májusában teszik közzé.

A népesség-összeírást a tízévenként rendezett népszámlálás félidejében tartják, a lakosság 10 százalékának, csaknem egymillió embernek a megkeresésével. A cél az, hogy felmérjék az elmúlt öt év társadalmi változásait. A mikrocenzussal a KSH adatokat kap a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, nemzetiség és számos más demográfiai mutató alapján, továbbá képet kap a lakásállomány főbb adatairól is.

Az összeírás 2148 település 440 ezer címét érinti, a kiválasztott lakásokban élők részvétele kötelező, de a kérdőíveken nem szerepel a válaszadók neve, és az adatokat kizárólag statisztikai célokra használhatják.

A KSH sajtótájékoztatóján - amelyen színészekkel játszatták el a különböző adatfelvételi lehetőségeket, és bemutattak egy tájékoztató kisfilmet is - Németh Zsolt azt mondta: a rövidesen kezdődő, tízszázalékos mintán végzett adatfelvétel Európában is egyedülálló. Ezzel összefüggésben jelezte, úgy látják, "egyre terjed a tényekre alapozott döntések kultúrája".

Szavai szerint az adatfelvétel után példa nélküli mennyiségű és részletezettségű információ áll majd rendelkezésre a magyar társadalomról. Úgy fogalmazott: a mikrocenzus egy nagy felbontású szelfi a magyar társadalomról, Magyarországról.

Mikrocenzust 1963 óta tartanak, és most első alkalommal nem papíron, hanem elektronikusan töltik majd ki a kérdőíveket a számlálóbiztosok laptopon vagy tableten. Október 9-éig internetes válaszadásra is lehetőség lesz, az ehhez szükséges kódokat az érintettek levélben kapják meg. Az adatfelvételi körbe kerülteket a KSH szeptember 26. és 30. között értesíti postán.

A mikrocenzus lakás- és személyi kérdőíveinek megválaszolását törvény írja elő azoknak, akik a mintába bekerültek. A kérdőívek internetes kitöltése nagyjából fél óráig tart. A kérdőívcsomag ezen túl további öt kiegészítő kérdőívet is tartalmaz, ezek közül minden háztartáshoz csak egyféle kérdéssor tartozik.

A kiegészítő kérdésekre a válaszadás önkéntes. Ezek a társadalmi rétegződésről, az egyes foglakozások presztízséről, a szubjektív jólétről, a boldogságérzésről, az egészségi problémából fakadó akadályozottságról, valamint a nemzetközi elvándorlásról szólnak. Németh Zsolt ezzel összefüggésben arról beszélt, a kiegészítő kérdések véglegesítése előtt konzultáltak az érintett civil társadalmi szervezetekkel, köztük a mozgássérültek, a vakok és gyengénlátók vagy az autisták egyesületeivel, továbbá együttműködtek a nemzetiségi önkormányzatokkal.

Virág Eszter, a mikrocenzus szóvivője, a KSH adatgyűjtés-módszertani osztályának vezetője elmondta, a kiválasztott háztartásokban, lakásokban élők mindegyikéről személyi kérdőíveket töltenek ki.

A kiegészítő kérdőívek közül kiemelte, a nemzetközi vándorlásról szólót, mellyel egyebek mellett arra keresik a választ, hogy a Magyarországról távozók mennyire találják meg számításaikat külföldön, kikkel utaznak, milyen életkörülmények között élnek, milyen terveik vannak, itthon szerzett képzettségükkel találnak-e munkát és tervezik-e hazatérésüket.

Kitért arra is, a könyvtárosok is segítik majd az adatfelvételt azzal, hogy az intézményekben biztosítják a kérdőívek internetes kitöltését.

Az adatfelvételben 4 ezer számlálóbiztos vesz részt, nagy részüknek már van népszámlálási, adatgyűjtési tapasztalata, de képzéseken, érzékenyítő tréningeken is részt kell venniük. A számlálóbiztosok igazolványt kapnak; jogosultságukat az ingyenesen hívható 06 80 200 014-es telefonszámon is ellenőrizheti az, akihez becsengetnek. Az adatfelvétel részleteiről, céljairól pedig a www.ksh.hu/mikrocenzus2016oldalon lehet tájékozódni.

A KSH elnökhelyettese közölte azt is, az adatfelvétel és annak feldolgozása mintegy 3,5 milliárd forintba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 10:57, vasárnap | Belföld

Nemzeti Vágta - Ma rendezik a döntőt

A hétvégén Szilvásváradon minden a lovakról szól: a Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét idén először Budapesten kívül, a lipicai ménes otthonában rendezik meg, az eseményt vasárnap 15 órától a Duna televízió élőben közvetíti.

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Október 01. 00:00, vasárnap | Belföld

MÁV: Aki át akar szállni Bécsben, induljon el egy órával korábban

Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállniuk, míg a másik irányban érdemes a tervezettnél korábban induló vonatot választani - tudatta a MÁV.

2023. Szeptember 30. 14:06, szombat | Belföld

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát - közölte Paczolay Máté.