Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Június 29. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Kistigrisek születtek az Állatkertben

Kistigrisek születtek az Állatkertben

Tizenkilenc évnyi szünet után ismét kistigrisek születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A három kölyök május 10-én született, de eddig még csak a gondozók láthatták őket. A kicsik hétfőn kapják meg a védőoltásokat, keddt

 

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket Niva, a tavaly októberben Budapestre érkezett hatéves tigrishölgy. A Rheneni Állatkertben született nőstényt ugyanis azzal a céllal szerezte be a Fővárosi Állat- és Növénykert, hogy a már 2004 óta a fővárosban élő, most nyolcéves hímmel, Norbival szaporodóképes párt alkossanak. A két állat összeszoktatása sikeres volt, s a gondozók januárban már több párzást is megfigyelhettek. A frigy eredményeképpen május 10-én Niva három kölyköt hozott a világra.

A most másfél hónapos kölyköket az állatgondozókon kívül eddig senki sem látta, az állatkerti munkatársak ugyanis nem akarják zavarni az anyát és a kölyköket. Éppen ezért fotókat sem készítettek róla eddig. Erre legkorábban a jövő hét elején lesz lehetőség, akkor ugyanis néhány percre elválasztják a kicsiket az anyjuktól, hogy az ilyenkor szükséges műveleteket, az állatok nemének megállapítását, a védőoltások beadását illetve az azonosító chip beültetését elvégezzék. A kifutóba várhatóan jövő kedden engedik ki az anyát a kölykökkel együtt, így a közönség akkortól láthatja majd a jövevényeket.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben utoljára éppen 19 éve, 1992. május 5-én születtek kistigrisek. Az akkori tenyészállatok, Jeroska és Nahar frigyéből szintén három kölyök született. Az azóta eltelt csaknem két évtizedben rendszerint nem voltak megfelelőek a tenyészállatok, ezért nem születtek utódok a kert tigriseinél. Egyébként nem a tigrisek az egyedüli állatok, amelyek a közelmúltban hosszabb szünet után ismét sikeresen szaporodtak Budapesten. Hosszabb szünet előzte meg a tavaly januárban született gorillakölyök, a tavaly márciusban napvilágot látott zsiráfborjú, valamint a tavaly áprilisi születésű orangutánkölyök világra jövetelét is. A kölykök világra jövetele természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen a szibériai tigrisek veszélyeztetett állatoknak számítanak.

Orientpress Hírügynökség

Címkék: állatkert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni