Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2012. Szeptember 19. 12:20, szerda | Helyi
Forrás: Kisalföld

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Csodaszép kaspókat készítettek azok a hölgyek, akik ott voltak az őszi szezon első kézműves foglalkozásán Méhesné Horváth Adriennel.

Az elismert kézműves ebben a félévben a nemezelt üreges tárgyak készítésébe avatja be az érdeklődőket a soproni Liszt-központban.
Reneszánszát éli napjainkban a nemezelés, egyre több a rajongója az interneten is – mondja Martos Virág az Ariadné Műhely szervezője.

A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével, gyúrással készítenek. A szibériai halomsírokból már Kr. előtt 600 körülről kerültek elő nemeztárgyak, szőnyegek, de az első nemezre utaló leletek Törökországból valók, Kr. előtt 6500-ból.

A nemezelésnek tehát több ezer éves múltja van. Nemcsak a technikával, hanem a hagyománnyal is megismerkedhettek az Ariadné műhely résztvevői a Liszt-központban. Színes, hatcsúcsú kaspókat készítettek, mindenki a saját ízlésvilága szerint. Külön érdekesség, hogy a foglalkozáson voltak szinte profi nemezelők és kezdők is.


Ami közös bennük: mindenki nagyon jól érezte magát és gyönyörű kaspóval, valamint sok új tapasztalattal lett gazdagabb. Az együtt alkotásból pedig igazi közösségi hangulat alakult ki. Hiszen amit közösen készítünk, az összehoz bennünket, az közös örömet okoz, még nagyobb katarzist generál. Ezt hívják az együtt alkotás örömének.

A kézműves foglalkozások ugyanis folytadnak, legközelebb október 28-án és november 24-én. Az biztos, hogy az elsőn tarisznyát fognak készíteni a résztvevők. Jelentkezni még lehet, a foglalkozások ugyanis egymástól függetlenek.

Címkék: kézműves, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 23. 14:52, szombat | Helyi

Parlamentbe látogatott az IPA soproni szervezete

Sopronból érkeztek látogatók az Országházba Mészáros Mária az IPA GYMS elnöke és kollégái látogattak pénteken a Parlamentbe, ahol közösen körbejárták és megnézték az épületet.

2023. Szeptember 23. 12:59, szombat | Helyi

Tökfesztivál \"tök nélkül\"

🥾 KIRÁNDULÁS🥾 IGAZI MESEVILÁG, AZ ŐRSÉG? Vagy mégsem ? Sajnálatos, hogy az ország egyik leghíresebb fesztiválján nincs a névadó TERMÉK a - TÖK! Barátokkal érkezve szomorún tapsztaltuk, hogy nincs TöK

2023. Szeptember 13. 10:31, szerda | Helyi

Kuszkusz - Támogatja a fogyást, tele van fehérjével

Hogyan segíti a kuszkusz a fogyást? Gazdag rostjai képesek a vércukorszintet optimalizálni, segítik a teltségérzet elérését.Mivel a rost gyorsan mozgatja a táplálékot a bélrendszerben, segíthet megelőzni a székrekedést.

2023. Szeptember 07. 10:45, csütörtök | Helyi

Toborzást tart a Soproni Tűzoltóság

Ha hívtok, megyünk, ha hívunk, gyere! – ezzel a mottóval szervez toborzást a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség. A tűzoltóság mindazok jelentkezését várja, akik elhivatottságot éreznek a szakma iránt