Városlista
2022. szeptember 26, hétfő - Jusztina

Hírek

2012. Szeptember 19. 12:20, szerda | Helyi
Forrás: Kisalföld

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Kitárultak Ariadné műhelyének ajtói Sopronban

Csodaszép kaspókat készítettek azok a hölgyek, akik ott voltak az őszi szezon első kézműves foglalkozásán Méhesné Horváth Adriennel.

Az elismert kézműves ebben a félévben a nemezelt üreges tárgyak készítésébe avatja be az érdeklődőket a soproni Liszt-központban.
Reneszánszát éli napjainkban a nemezelés, egyre több a rajongója az interneten is – mondja Martos Virág az Ariadné Műhely szervezője.

A nemez ősi eredetű textil, amelyet hagyományosan birkagyapjúból, víz segítségével, gyúrással készítenek. A szibériai halomsírokból már Kr. előtt 600 körülről kerültek elő nemeztárgyak, szőnyegek, de az első nemezre utaló leletek Törökországból valók, Kr. előtt 6500-ból.

A nemezelésnek tehát több ezer éves múltja van. Nemcsak a technikával, hanem a hagyománnyal is megismerkedhettek az Ariadné műhely résztvevői a Liszt-központban. Színes, hatcsúcsú kaspókat készítettek, mindenki a saját ízlésvilága szerint. Külön érdekesség, hogy a foglalkozáson voltak szinte profi nemezelők és kezdők is.


Ami közös bennük: mindenki nagyon jól érezte magát és gyönyörű kaspóval, valamint sok új tapasztalattal lett gazdagabb. Az együtt alkotásból pedig igazi közösségi hangulat alakult ki. Hiszen amit közösen készítünk, az összehoz bennünket, az közös örömet okoz, még nagyobb katarzist generál. Ezt hívják az együtt alkotás örömének.

A kézműves foglalkozások ugyanis folytadnak, legközelebb október 28-án és november 24-én. Az biztos, hogy az elsőn tarisznyát fognak készíteni a résztvevők. Jelentkezni még lehet, a foglalkozások ugyanis egymástól függetlenek.

Címkék: kézműves, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 21. 20:41, szerda | Helyi

Kerítésnek ütközött egy autó Balatonfüreden, a sofőr életét vesztette

A sofőr menet közben rosszul lett, emiatt következett be a szerencsétlenség.

2022. Augusztus 26. 08:58, péntek | Helyi

Rengeteg gránátot találtak Szombathelyen

Összesen 155 darab 82 milliméteres második világháborús szovjet aknavetőgránát került elő Szombathelyen - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede csütörtökön a Facebook-oldalán.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 17. 14:03, vasárnap | Helyi

Szabadstrand nyílt Tiszabábolnán

A vízi turizmusnak, az ökoturizmusnak óriási a szerepe a dél-borsodi, tiszai települések életében, ezért is jelentős lépés, hogy Tiszabábolnán szabadstrandot nyitottak