Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 01. 06:00, szerda | Bulvár
Forrás: MTI

Koronavírus - Brit vizsgálat: Boris Johnson szerint »a természet a maga módján intézte az idősek sorsát«

Koronavírus - Brit vizsgálat: Boris Johnson szerint »a természet a maga módján intézte az idősek sorsát«

Boris Johnson volt miniszterelnök a koronavírus-járvány kezdeti időszakában osztotta azt az álláspontot, hogy a járvánnyal \"a természet a maga módján intézkedett az idősek sorsáról\"

- hangzott el a járvány előzményeinek, következményeinek és kormányzati kezelési módjának feltárását célzó brit vizsgálat keddi munkanapján.

A nyáron kezdődött vizsgálat, amelynek elnöke Heather Hallett, az angol fellebbviteli bíróság nyugalmazott bírája, várhatóan 2026-ig tart, és több különálló részből - hivatalos elnevezéssel modulból - áll.

A második vizsgálati modul keddi munkanapján számos részletet hoztak nyilvánosságra azokból a jegyzetekből, amelyeket Sir Patrick Vallance, a brit kormány akkori tudományos főtanácsadója készített a kormányzati intézkedésekről a járvány korai szakaszában.

E feljegyzések egyike szerint Boris Johnson 2020 nyarán azt az álláspontot vallotta, hogy "az időseknek bele kell törődniük sorsukba", a fiataloknak pedig lehetővé kell tenni, hogy "élhessék az életüket, és a gazdaságot működésben kell tartani".

Vallance egy másik, 2020 decemberében kelt feljegyzése szerint Johnson egyetértett azokkal a konzervatív alsóházi képviselőkkel, akik azt a nézetet hangoztatták, hogy a koronavírus-járvánnyal "a természet a maga módján intézkedett az idősek sorsáról".

A második vizsgálati modul négy héttel ezelőtti nyitónapján Hugo Keith, a vizsgálóbizottság vezető jogtanácsosa elmondta: a 70 év feletti korosztály tagjainak halálozási kockázata tízezerszer magasabb volt koronavírus-fertőződés esetén, mint a 15 év alattiaké.

Keith elmondta azt is, hogy a számítások alapján azok, akik a koronavírus-megbetegedés szövődményeibe haltak bele, átlagosan több mint egy évtizedet veszítettek potenciális élettartamukból.

Ez azt jelenti, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járvány első évében 1,5 millió potenciális életévet veszítettek el a koronavírus-fertőződés miatt kialakult betegségek szövődményeinek áldozatai.

Lee Cain, Boris Johnson akkori kommunikációs igazgatója a vizsgálat keddi meghallgatásán elmondta: véleménye szerint Johnson személyében "nem a megfelelő miniszterelnök" volt kormányon a koronavírus-járvány heveny kezdeti időszakában, a kormányfő ugyanis "ide-oda csapongott", amikor kulcsfontosságú járványügyi kérdésekben kellett volna döntésre jutni.

Cain szerint Boris Johnson nem tudott dönteni például akkor sem, amikor 2020 szeptemberében és októberében, a járvány második fellángolásának idején a szakértők újabb, rövid távú, de radikális korlátozások bevezetését javasolták a fertőzés terjedési dinamikájának megtörése végett.

A vizsgálóbizottság kedden meghallgatta Dominic Cummings-t, Johnson akkori főtanácsadóját, aki szerint a járvány korai szakaszában "teljes volt a káosz" a Downing Streeten, és annak idején "mindenki döntésképtelennek tartotta" a kormányfőt.

Boris Johnson tavaly júliusban lemondott a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban a koronavírus-járvány miatt saját kormánya által elrendelt korlátozások idején ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket rendeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.