Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. November 08. 15:33, kedd | PR

Közkedvelt magyar szinkronhangok igaz története

Közkedvelt magyar szinkronhangok igaz története

Előtted van a jelenet, mikor a Halálos iramban Vin Diesel azt mondja „Igyunk a családra”?

Az a mély, barna hang az egyik legismertebb magyar szinkronhang, és nem véletlenül olyan ismerős, hiszen elképesztő szakmai életút van mögötte.

A legtöbb külföldi filmet szinkronizálva látjuk, így nem csoda, ha néhány felejthetetlen jelenet a magyar szinkronhangok segítségével ég bele örökre az emlékezetünkbe. Ilyen a fent idézett jelenet, mikor Vin Diesel összefoglalja az élet értelmét néhány tömör és rendkívül velős mondatban. A kiváló magyar szinkronhangok sokat hozzátesznek, hogy egy-egy ilyen jelent életre szóló élmény maradjon.

Galambos Péter, az a bizonyos mély, barna hang

Az egyik legismertebb férfi magyar szinkronhang tulajdonosa Galambos Péter, aki Vin Diesel állandó magyar hangjaként vonult be a köztudatba. Emellett viszont elképesztően gazdag életutat és szakmai karriert tudhat magáénak, pedig hivatalosan nem is színész – ezt persze mi soha nem vennénk észre rajta.

Galambos Péter ugyanis soha nem fejezte be a Színművészeti Főiskolát, ezért nem lett diplomás színész. Ugyanakkor óriási szerencsénkre rendkívül korán rátalált a szinkronszakma, aminek mára egyik nagykövetévé is vált.

Galambos Péter ugyanis nem csak bársonyos barna hangjának sokoldalú használatához ért, de a szinkronszakma megbecsüléséért és a szinkronizálás során keletkező szellemi tulajdonjogok védelméért is számtalan esetben szállt már síkra.

Arwen magyar hangja, Soleczki Janka

Egyik legikonikusabb szinkronszerepe a tünde hercegnő, Arwen a Gyűrűk urából, de Soleczki Janka emellett közel 1500 alkalommal adta már hangját olyan kasszasikerekben szereplő világsztároknak, mint Janet Varney vagy Elizabeth Banks, amellett, hogy természetesen Liv Tyler állandó magyar hangjává is vált.

A legismertebb magyar szinkronhangokat adó kiváló színészeink óriási szakmai munkát fektetnek bele, hogy közel hozzák és mindenki számára élvezhetővé tegyék a külföldi filmeket, de sokan emellett színészként is dolgoznak.

Soleczki Janka például az Új Színház és a Merlin tagja is, így nem csak képernyőn élvezhetjük csodálatos hangját, hanem zenés darabokban és színdarabokban is. A legtöbbünk életének a részévé azonban valószínűleg nem így, hanem a tévésorozatokon keresztül vált, hiszen olyan sorozatok karaktereit szólaltatta meg, mint a Grace klinika, vagy a Lost.

Címkék: szinkron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről