Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 14. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Küldjön levelet a jövőnek a Kulturális Örökség Napján

Küldjön levelet a jövőnek a Kulturális Örökség Napján

Kétszáz településen nyolcszáz helyszín várja az idei Kulturális Örökség Napján a látogatókat.

A hétvégén megnyitja kapuit többek között a fővárosban a brit nagykövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Budapesti Gazdasági Főiskola Lotz Terme, a Pálos Könyvtár és Papnevelő Intézet, a Magyar Kárpitművészek Egyesülete Kárpitműhelye, a kőbányai pincerendszer, a kelenföldi kocsiszín. Az idei esztendő témája az „Örökölt üzenet” - utalva arra, hogy ahány épület, annyi emlék, annyi történet, ha úgy tetszik, üzenet a múltból...

Szeptember 15-én és 16-án kerül megrendezésre a Kulturális Örökség Napjai. Vannak olyan helyszínek, melyek csak ezen a hétvégén látogathatóak. Budapesten ilyen például a Sándor Palota vagy a Brit Nagykövetség, Pécsett az egykori Líceum Söröző (melyet nemsokára átalakítanak), Szegeden az Öreg hölgynek is becézett víztorony, Iszkaszentgyörgyön az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély vagy Kőszegen a Rajnis utca 12. szám alatti magántulajdonú lakóház. Az általában is a látogatók fogadására szakosodott intézményekben, például a múzeumokban, a könyvtárakban, vagy a színházakban ilyenkor olyan helyekre is beengedik az érdeklődőt, melyek általában zárva vannak a közönség előtt. Raktárakba, műhelyekbe lehet benézni és a helyszíneken különleges kiállításokkal, tárlatvezetésekkel készülnek. A szombathelyi Weöres Sándor Színház a kulisszák mögé enged bepillantást, majd az éppen folyó próbákat lehet megnézni. A tájházak különleges, anekdotázó tárlatvezetésekkel a tájra jellemző ételek kóstoltatásával várnak mindenkit.

A hétvégén száztizenöt sétaútvonal invitál bejárásra. Budapesti érdekesség a gyerekeknek szervezett kalandozás, amely a „Vadlesen a Terézvárosban” elnevezést kapta. Ennek során az épületek homlokzatán lévő állatokat nézik meg a kicsik, miközben megismerkedhetnek a hozzájuk fűződő történetekkel. Séta indul többek között a Pál utcai fiúk nyomában, a Corvinus Egyetem oktatási épületeiben, Újlipótváros szecessziós világában, ugyancsak Újlipótvárosban Raoul Wallenberg védett házaiban, Zuglóban a Hermina út rejtett értékeit megcsodálva, valamint a Wekerle-telepen és a kiskocsmák között Óbudán. A Király utca környékére vezet a zsidónegyed túra és a design utca elnevezésű program is. Pelyhe pincesor sétára hív, gyári bejárásra a kohászat egykori fellegvára, Ózd. Egyetemi-séták indulnak Szegeden, kápolnatúra a Pannonhalmi Főapátságban, Alcsúton arborétumi barangolást, Bátán kerékpáros műemlékrallyt szerveznek. „Kérjük, hozzanak magukkal zseblámpát!” - így szól a veszprémi Szent Benedek-hegy sziklatömbjébe fúrt háborús óvóhely felfedezésére érkezőknek a felhívás. A határon túli programok mellett burgenlandi partnerek kérésére német nyelven is kalauzolják a vendégeket Sopronban, a belvárosi sétán.

A KÖN idei programsorozata az „Örökölt üzenet” címet kapta. Az Országgyűlési Könyvtárból üzenni lehet a jövőnek egy erre a célra megnyitott vendégkönyvben, vagy egy az Országgyűlési Könyvtárhoz kötődő tárgyat lehet ládába helyezni, amit aztán lezárnak és félretesznek a jövő könyvtárosainak. Emellett az érdeklődők megnézhetik, milyen volt egy könyvtári munkahely a régi időkben, szabadon vizsgálhatóak régi dokumentumok, az egykori beszerzési napló vagy a panaszkönyv is. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. szeptember 15-én indítja útjára a Kerekedj fel közös örökségkommunikációs projektjét, melyben húsz töltőállomáson húsz műemlék látogatására buzdítja az arra járókat, játékkal, matricagyűjtő mappával és még sok minden mással. A hétvégén ezek a helyszínek is látogathatóak lesznek. Aki még érez magában erőt, este kiváló templomi koncerteken, előadásokon vehet részt a Templomok éjszakája keretében, vagy művelődési házak programjaihoz csatlakozhat a kultúrházak.hu keretében.

A 700 helyszínen futó programok közül a KÖN oldalán vagy a Fidelio különszámából válogathat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: