Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 14. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Kun Miklós: lelkileg még nem rendeztük a Gulag-kérdést

Kun Miklós: lelkileg még nem rendeztük a Gulag-kérdést

Kun Miklós történész szerint "lelkileg még nem rendeztük a gulágkérdést", ez a fiatal történészekre vár. A Károli Gáspár Református Egyetem Széchenyi-díjas tanára erről szombaton beszélt Budapesten, a gulágrabok emlékművénél, a Gulag táboraiból hazatérés 59. évfordulója alkalmából.

A történész kiemelte: több mint húsz évvel a rendszerváltás után még mindig keveset írnak a történelemkönyvek az ott történt borzalmakról, "a félmúlt véres sebéről". Felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon és szerte a világban vannak olyan történészek és publicisták, akik relativizálják, minimalizálják, sőt tagadják a Gulagon történeteket. Őket címeres gazembereknek nevezte, hozzátéve, hogy "nem lehet számháborút folytatni, hanem minden részletet fel kell kutatni".
Kun Miklós elmondta, hogy 1941-ben a Szovjetunióban 2 millió 400 ezren éltek a Gulag táboraiban, közülük 900 ezer embert - javarészt köztörvényes elítélteket - még abban az évben a frontra küldtek. Már 1918 óta léteztek a szovjet érában koncentrációs táborok, később haláltáborok, majd Sztálin bevezette a kivégzési kvótát is, ami előirányozta, melyik népből és területről hány embert kellett meggyilkolni - közölte a történész.
Megemlítette, a táborok között voltak úgynevezett "izolátorok", ahonnan gyakorlatilag nem lehetett élve kijönni, valamint szólt a "testmechanikusoknak" nevezett kínzóemberekről is. Kiemelte: a második világháborúban a Szovjetunióba került magyar hadifoglyokat javarészt a Gulagra vitték "málenkij robotra", majd a magyarországi németeket, valamint az ellenzéki pártok aktivistáit is elhurcolták, és volt, aki csak tíz év múlva ért haza.
A történész közölte: néhány éve akadt olyan adatokra kutatásai során, hogy a szovjet atomprogram keretében védőfelszerelés nélkül vittek uránbányákba rabokat, sőt geológus egyetemi hallgatókat is, ezt azonban közülük senki nem élte túl. Utalt arra is, hogy a Gulagon élők visszaemlékezései szerint a magyar rabok "szorgalmasak, istenfélők és összetartók" voltak.
A rendezvényen Lendvai Zoltán rédicsi római katolikus plébános imát mondott, majd elhelyezte a megemlékezés koszorúit és virágait Orbán Viktor miniszterelnök nevében Soltész Miklós, szociális ügyekért felelős államtitkár, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevében kabinetfőnöke, Csallóközi Zoltán, valamint Antall Józsefné, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök özvegye és Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye.
A Gulag (oroszul: Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej, azaz javítómunka-táborok főigazgatósága) a sztálini Szovjetunió egészét behálózó munkatáborrendszer volt, ahol a sztálini politika bel- és külföldi ellenzőit, a hadifoglyokat és a más okokból elhurcoltakat kemény fizikai munkára fogták, élelmükről és egészségügyi ellátásukról pedig alig gondoskodtak. Ennek következtében Sztálin rémuralma alatt az eddigi adatok szerint mintegy 20 millióan haltak meg a táborokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során