Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 30. 07:47, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Lassan elérkezik az „igazság érvényesítésének” órája

Lassan elérkezik az „igazság érvényesítésének” órája

Idei utolsó ülését tartja ma az Országgyűlés, a képviselők egyebek mellett elfogadhatják az új egyház-, illetve jegybanktörvényt, továbbá átmeneti rendelkezéseket fűzhetnek a vasárnap hatályba lépő, új alaptörvényhez.

Utóbbiak között szerepel az a rendelkezés is, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szervezeti összevonását.

A parlament délelőtt 10 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, majd határozathozatalokba kezd. Elsőként az új egyházügyi törvényjavaslat előző héten benyújtott átiratához érkezett módosító javaslatokról dönthet a Ház, az így kialakuló egységes javaslatot pedig majd csak a nap végén fogadhatják el. A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által benyújtott előterjesztés nem ismert el újabb vallási közösséget, ugyanakkor változtat az egyházként való elismerés szabályain. Az elismert egyházak kivételével valamennyi, a korábbi egyháztörvény alapján nyilvántartásba vett szervezet 2012. január 1-jétől egyesületnek minősül. Ugyanakkor ezeknek a szervezeteknek regisztrációs kötelezettséget írna elő a törvény, ha ezt elmulasztják, 2012. március 1-jén jogutód nélkül megszűnnek.

Ezt követően a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról voksolhatnak a képviselők, és mivel az előterjesztő több változtatást is támogat, ezért a zárószavazásra várhatóan csak jövőre kerül sor.

Szavaznak a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) létrehozásáról is, azonban a rendvédelmi tárgyú törvények ezt tartalmazó módosítása az előző héten úgy változott, hogy a kormány eredeti szándékaival ellentétben mégsem lesz a nemzetbiztonsági szolgálatok egyike az újonnan létrejövő szervezet.

Elképzelhetővé válik az MNB és a PSZÁF összevonása

A jövő év első napján hatályba lépő új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések elfogadásával elképzelhetővé válhat a jegybank és a PSZÁF összevonása. Orbán Viktor miniszterelnök korábban ezt úgy kommentálta, „nem ördögtől való”, de csak egy lehetőséget nyit meg, összevonásról szóló kezdeményezés ugyanis nincs a parlament előtt. Nem rendelkezik erről a szintén elfogadásra váró új jegybanktörvény sem, amelynek ugyanakkor több pontját is kritizálta az Európai Központi Bank (EKB).

Szintén az átmeneti rendelkezések között fogadhatják el annak kimondását, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Rögzítenék azt is, hogy eddig elmaradt a kommunista diktatúra vezetőinek felelősségre vonása, ám az alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével „lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére”. Az erről szóló javaslat lehetőséget ad az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezik, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők.

Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek azok a passzusok is, amelyek elfogadása esetén az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bármely ügy tárgyalására bíróságokat jelölhetne ki, míg a legfőbb ügyész bíróság előtti vádemelésre adhatna utasítást a bíróságok kiegyensúlyozott ügyterhelésének megvalósulásáig.

Az Országgyűlés a fentiek mellett dönthet még a házszabály gyorsított törvénykezést egyszerűsítő módosításáról, valamint az emberiesség elleni bűncselekményekre vonatkozó fideszes javaslattal meghatározhatja a „kommunista bűncselekmény” fogalmát, illetve új jogszabályt alkothat a víziközmű-szolgáltatásról is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.