Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Január 12. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Létszámleépítés lesz a százhalombattai MOL olajfinomítóban

Létszámleépítés lesz a százhalombattai MOL olajfinomítóban

A tavalyi év végén közel száz munkavállalót bocsátottak el a MOL százhalombattai olajfinomítójából. A szervezett létszámleépítés ezzel még nem fejeződött be, hiszen csoportszinten közel hétszáz dolgozót érint. Galambos László Finomítás igazgató azt nyilatkozta a Százhalombattai Hírtükörnek, hogy a gazdasági válság és az iparág európai szereplőit sújtó nehézségek őket is arra készteti, hogy átalakítsák, hatékonyabbá tegyék működésüket.

Ha nem lépnek most, a válság kényszerít majd erre később, de akkor sokkal fájdalmasabb intézkedésekre lenne szükség. Mint mondta: 'ha konkrétan a Finomítás területére koncentrálunk, észre kell vennünk, hogy itt is változtatásra van szükség.' Európában a finomítói kapacitás 8 százalékát zárták be 2012-ben, amely öt Dunai Finomítónak megfelelő kőolaj-feldolgozó kapacitást jelent, és a finomítók 75 százaléka veszteséges. Korábban azt lehetett mondani, hogy a mi finomítóink a legjobbak Európában. Ma már csak annyit állíthatunk, hogy Európa tíz leghatékonyabb finomítója közül kettő a miénk.

Galambos László azt mondta, nemzetközi összehasonlítások és a szakemberek külföldi látogatásai alapján úgy látszik, hogy különösen a létszámhatékonyságban van jelentős elmaradás a hasonló nagyságú, fejlettségű, automatizáltságú üzemekhez képest. Mind fizikai, mind szellemi-adminisztratív munkakörökben jóval több munkavállalót foglalkoztatnak, mint a versenytársak. Amennyiben hosszú távon vissza akarják szerezni vezető pozíciójukat, ezen a területen is lépni kell.

A hatékonyság javítása a MOL Csoport minden vállalatánál folyamatos feladat. Magyarországon jelenleg minden szervezetben zajlanak leépítések. A Tiszai Vegyi Kombinátban például hasonló arányú létszám-ésszerűsítés folyik, mint Százhalombattán, és a tervezett három ütemből kettő már lezárult. Galambos László azt mondta, nemzetközi szinten jelenlegi bejelentésük csak Magyarországra és Szlovákiára vonatkozik. A létszámleépítés Szlovákiában a Slovnaft közel 250 munkavállalóját érinti. Ugyanakkor a MOL-csoport többi külföldi üzemében, így például Horvátországban is volt már költséghatékonyságot növelő program - jelentős létszámcsökkentéssel.

A Finomítási igazgató azt mondta, a létszámcsökkentés – a MOL Üzemi Tanácsának, valamint az érintett munkaügyi központoknak történt bejelentéseknek megfelelően – várhatóan 656 főt fog érinteni több ütemben a MOL Nyrt.-ben, tehát nemcsak Százhalombattán, hanem a vállalat egészében, az ország egész területén, és a tervek szerint 2012 novemberétől 2013. második negyedévének elejéig tart.

A létszámleépítés egy átfogó folyamat, egy működés-felülvizsgálati és szervezet-átalakítási program utolsó lépése volt. Galambos László azt mondta, először kidolgozták a hatékonyabb működés folyamatait és az ezek végrehajtásához szükséges új szervezeti felépítést. Az új szervezetekhez tartozó feladatokhoz határozták meg a szükséges létszámot, minden esetben figyelembe véve a biztonságos üzemvitel feltételeinek maradéktalan fenntartását és a hatékonysági elvárásokat. A kiválasztás szempontja az volt, hogy minden munkakörben a legképzettebb és legjobb teljesítményt nyújtó munkatársak maradjanak a vállalatnál.

A Finomítás új működéséhez, szervezetéhez tartozó létszámokat még október folyamán közölték az Üzemi Tanáccsal, a szakszervezetekkel és a munkavállalókkal. A leépítések egy részét már végrehajtották. A második lépés - amelyhez bizonyos betanítások tartoznak – 2013. első negyedévében valósul meg. Folynak a tárgyalások a vállalat és a szakszervezetek között a heti 36 órás munkarend megszüntetéséről is. Amennyiben az érintett üzemekben átállnak a heti 40 órás munkarendre, az további leépítést eredményezhet. tartalmazzák.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.