Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 18. 10:20, vasárnap | Helyi
Forrás: Sopron MJV Önkormányzat

Álmom, India

Álmom, India

Igazi keleti hangulat, indiai programok, hennafestés, mesekuckó, egzotikus fűszerpiac és teaház – ez várja a Liszt-központba betérőket december 14-ig.

Juhász Balázs „Álmom India” című fotókiállítása mellett táncelőadás és hollywoodi filmek is várják az exotikusan különleges világ megismerésére vágyó látogatókat.

„India az emberiség bölcsője, az emberi beszéd szülőhelye, a történelem anyja, a legendák nagyanyja és a tradíciók dédanyja. Az emberiség történetének legértékesebb és legtöbb megoldást nyújtó kincsét őrzi India!” - ezt írta az országról a híres amerikai író, Mark Twain.

Ezt a bölcsőt, anyát, nagyanyát, dédanyát szeretné bemutatni a vidéki nagyvárosokban az Indiai Nagykövetség. Sopronban pedig ehhez kiváló helyszínt találtak.

Az India nap érdekessége, hogy a kulturális élet valamennyi szegmensét megismerhetik az érdeklődők, de még a legkisebb gyerekeknek is kínálnak programokat. Ráadásul szinte mindent ki lehet próbálni. Az indiai teákból is kapnak ízelítőt a soproniak, de részt vehetnek hennafestésen és megtanulhatják azt is, hogyan lehet indiai ékszereket készíteni.

Juhász Balázs „Álmom India” című fotókiállítását és az India nap programját hivatalosan Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete és dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere nyitotta meg.

Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte mindazokat akik meg szeretnék ismerni India kultúráját, amely ugyan távol van Magyarországtól, de sok hasonlóságot is felfedezhetünk. Más kultúráknak a megismerése, hozzásegít hogy saját kultúránkat, hagyományainkat is még jobban megismerjük. A mai nap sikeresége abban rejlik, hogy a mi kárpát-medencei kultúránknál jóval nagyobb indiai kultúra egy szeletének megismerésével mindannyian gazdagabbak leszünk.

India nagykövete köszöntőjében a kultúráról, mint kapocsról beszélt, amely összeköti a különböző országok, különböző civilizációk tagjait. A különféle kulturális elemek, mint a tánc, zene, gasztonómia, képzőművészet, közelebb hoznak egymáshoz, különösen akkor, ha mindezek bemutatása egy időben történik. Az utóbbi két és fél alatt Magyarországon, különbző városokban rendezett kulturális eseményeken is ez volt a tapasztalat.

A megnyitót követően a „Govinda éneke” című odisszi táncelőadást láthatta a közönség Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport előadásában.

Juhász Balázs több mint 20 éve foglalkozik fotográfiával, munkája és egyben hobbija is a fotózás. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a PillanArt Magyar Esküvőfotós Szövetségnek is.

Szakmai pályafutása során eddig két albuma jelent meg: az első Párizsról szól, a második pedig az „Álmom India”. Ez a könyv elnyerte az év legszebb Művészeti Albuma díjat is.

A fotóművész négy évig dolgozott az albumon, utazásai során több ezer képet készített. A soproni kiállításon a könyv fotóanyagának válogatását tekinthetik meg.

Egy lenyűgöző álmot hoz közel Magyarországhoz. Egy olyan álmot, amely az évszázadok során már számos magyart kerített a hatalmába. Hogy miért is érzünk ellenállhatatlan vágyat arra, hogy Indiába utazzunk? Juhász Balázs magával ragadó fotóival keresi a választ, és indít útjára új álmokat.

A kiállítás 2012. december 14-ig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.