Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 11. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

London visszavág: a zavargások negyedik napja

London visszavág: a zavargások negyedik napja

Válaszcsapásra készülünk és a válasz nem is késik – nyilatkozta szerdán David Cameron brit miniszterelnök, a négy napja tartó zavargássorozatra utalva.

A vasárnap kezdődő utcai erőszakban eddig négy ember vesztette életét, a brit rendőrök pedig vízágyúkat vetettek be a dühöngő kamaszok ellen. London viszonylag nyugodt, ám a zavargások átterjedtek más angliai városokra is.


„A folytatódó erőszak elfogadhatatlan, és meg fogjuk állítani – nem engedhetjük meg, hogy utcáinkon otthonossá legyen a félelem kultúrája.” – nyilatkozta David Cameron, miután részt vett a brit kormány Kobra nevű biztonsági tanácsán. A határozott kormányzati fellépés jele, hogy a rohamrendőröket vízágyú és gumilövedékek bevetésére is felhatalmazták, és ha kell, erőszakkal is megfékezik az utcákon tomboló tizenéveseket.

A kormányfő arra is figyelmeztette a tetteseket, hogy ismerik őket: millióan támogatják Facebookon keresztül a rendőrséget, és megosztják a bűnözőkről készített képeket – és mindenki sorra kerül majd egytől egyig, hangsúlyozta David Cameron. A miniszterelnök szerint a most pusztító csoportok hírből sem ismerik a felelősséget, úgy érzik, hogy több joguk, mint amennyi kötelességük van és nem hiszik, hogy tetteik következményekkel járnak majd. „Nos, a következmények nem maradnak el – jegyezte meg Cameron.

Theresa May belügyminiszter arról számolt be a tanácskozás után, hogy Angliában és Walesben is mozgósították a polgárőrséget, hogy határozott fellépésükkel támogassák a rendőrséget. Londonban időközben jelentős rendőri egységek bevetésével megfékezték a fosztogató, lázadó csoportokat – a zavargások ugyanakkor kiterjedtek más angliai városokra, köztük Manchesterre, Salfordra, Liverpoolra, Nottinghamre and Birminghamre is.

A zavargások során több százan sérültek meg, négy ember pedig életét vesztette – utóbbiak közül hármat egyszerre ütött el egy autójával egy fiatal. A zavargások első áldozatát, egy 29 éves kábítószer-kereskedőt állítólag rendőrök lőtték le, s az ő halála válthatta ki az egész erőszakhullámot is.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: london

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.