Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 11. 06:00, szerda | Belföld

Lopás és munkaviszony megszüntetés kártérítéssel? Jogos kérdés

Lopás és munkaviszony megszüntetés kártérítéssel? Jogos kérdés

Közös megegyezéssel szüntette meg munkaviszonyát egy kérdezőnek a munkáltatója, miután bolti lopással gyanúsította meg. Kérdés: a munkáltató élhet-e további kártérítési igénnyel? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Munkaviszonyom közös megegyezéssel megszűnt. Lopással gyanúsítottak, holott csak azt a tényt valósítottam meg, hogy a munkahelyemen a zsebembe tettem egy 900 Ft értékű elemet azzal a szándékkal, hogy munkaidő végén megvásárolom. Tisztában vagyok vele, hogy ez kimeríti a bolti lopás fogalmát. Az elemet az eladótérben valahol kiraktam, természetesen nincsen meg. Közös megegyezéssel ez okból kifolyólag megszüntették a munkaviszonyomat, melynek 1 pontjában rögzítésre került:
"a felek kölcsönösen, véglegesen és visszavonhatatlanul kijelentik, hogy a munkavállaló munkaviszonyának ezen megállapodással történő megszüntetése során egymással szemben támasztható igényeiket teljes körűen rendezték, ezen túlmenően egymással szemben a későbbiek során semmilyen követelést nem támasztanak."
Kérdésem az lenne, hogy ezek után a munkáltató élhet-e további kártérítési igénnyel, akár feljelentés útján is?
Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 05. 21.
Válasz:

Tisztelt Kérdező!
A leírtak alapján nem gondolnám, hogy Önre lehet bizonyítani a lopást, mert annak bizonyításához több dolog kell. A 900.- Ft-os elem eltulajdonítása egyébként szabálysértést valósít meg, nem bűncselekmény. Amennyiben a volt munkáltatója szabálysértési feljelentést tesz és a szabálysértés elkövetését Önre lehet bizonyítani, úgy a kár megtérítését kérheti a volt munkáltatója, ennek nem akadálya a közös megegyezés, hiszen a megállapodásukban a munkajogi jogviszonyból származ(hat)ó igényeiket rendezték.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során