Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. November 04. 07:39, péntek | Belföld
Forrás: mti

Madárinfluenza vírust találtak egy Békés megyei pulykatelepen

Madárinfluenza vírust találtak egy Békés megyei pulykatelepen

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy pulykákat tartó Békés megyei gazdaságban, a hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette

- tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t csütörtökön.A szaktárca a közleményben jelezte: a kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán még sosem fordult elő emberi megbetegedés.

A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében 9000 pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei, a gazdaság állami kártalanítást kap. Ezt az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében már a gyanú alapján megkezdte a hatóság - tették hozzá.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozásokat is bevezetnek.

A korlátozások a 3 kilométeres védőkörzeten belül Tótkomlóst és Nagyért érintik, a 10 kilométeres körben pedig Békéssámsont, Kaszapert, Végegyházát, Mezőhegyest, Nagyért, Ambrózfalvát, Pitvarost, Csanádalbertit, ahol a teljes belterületre és a külterületre részben vagy egészben kiterjed. Kardoskúton, Nagybánhegyesen, Mezőkovácsházán, Királyhegyesen és Makón csak a külterületek érintettek részben vagy egészen.

A veszélyeztetett területeken - ahol tipikusan, nagy létszámban baromfit tartanak, továbbá a Ramsari Egyezményben meghatározott vizes élőhelyeken és környezetükben - a gazdaságok általános járványvédelmi intézkedéseit az országos főállatorvos utasítására zárt tartással kell kiegészíteni. A zárt tartás szabályai szerint az állatokat a vadon élő madaraktól védett helyen kell etetni és itatni.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon hosszú járványmentes időszakot követően utoljára 2015 februárjában kellett megküzdeni ezzel a betegséggel.

A gazdasági károk minimalizálása érdekében az országos főállatorvos kezdeményezte az Országos Járványvédelmi Központ felállítását, valamint a Válságkezelési Terv életbe lépését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.