Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már porcszövetté is alakítható az őssejt

Már porcszövetté is alakítható az őssejt

Egereken végzett kísérleti kutatás során őssejtből porcszövetet hoztak létre - számol be aHealth Day. A mostani pozitív eredmények reményt adnak a porcsérülések, illetve a osteoarthritis gyógyításában.

A porcszövetet indukált pluripotens őssejtből hozták létre, amelyek genetikailag módosított felnőttkori sejtek, azért, hogy ugyanolyan tulajdonságuk legyen, mint az embrionális őssejteknek. Az indukált pluripotens őssejtek pedig rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy különböző típusú specializált sejtekké alakítsák őket.

'Amit ez az egereken végzett kutatás megmutat, az, hogy elméletileg lehetséges korlátlan mennyiségű őssejt létrehozása, amelyeket aztán bármilyen típusú szövetté lehet átalakítani' - magyarázta Farshid Guilak, a Duke Egyetem professzora.

Brian Diekman, a tanulmány vezetője elmondta, kutatásuk bebizonyította, hogy az indukált pluripotens őssejt használható arra, hogy kiváló minőségű porcot hozzanak létre és ezzel a porcbetegségek lehetséges kezelései irányába is új utak nyílnak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: