Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 12. 13:06, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Másfélmillió munkaképes nem dolgozik Magyarországon

Másfélmillió munkaképes nem dolgozik Magyarországon

A tanulókat leszámítva mintegy másfél millió munkaképes korú ember nem dolgozik Magyarországon.

Közülük több százezren indokolatlanul vannak távol a munkaerőpiactól, és nem is szeretnének visszakerülni oda - írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal friss elemzése alapján. A KSH szerint csaknem háromszázezer olyan ember van, aki semmilyen ellátásban nem részesül, és nem is tanul sehol.

Aggasztó képet fest a magyarországi inaktív réteg létszámáról és összetételéről a KSH friss elemzése. A legutóbbi adatok szerint - a tanulókat figyelmen kívül hagyva - a 15-61 éves, munkaképes korú korosztály tagjai közül mintegy 1 432 000-en távol maradtak a munkaerőpiactól. Az elemzés rámutat: a munkaképes korú inaktívak sokasága nem feltétlenül szeretne be-vagy visszakerülni, a megfelelő szintű szociális ellátórendszer fenntartásához azonban elengedhetetlen a munkaerőpiactól indokolatlanul, de még az indokkal távol lévők bizonyos csoportjainak is a visszakapcsolása a munka világába.

Az intakítvak többsége a társadalom jóváhagyásával, egyetértő támogatásával marad távol a gazdasági tevékenységektől, mert tanul vagy a nyugdíj valamelyik formájában részesül. A KSH ugyanakkor rámutat: a 15-61 évesek közel 4,6 százaléka társadalmilag elfogadott indok nélkül hiányzik a dolgozó vagy munkát kereső népességből. A hivatal az elmúlt esztendőben összességében mintegy 295 ezer olyan 15-61 éves inaktívat vett számba, aki semmiféle kimutatható jövedelemforrással nem rendelkezett, és nappali tagozatos tanulmányokat sem folytatott. Az egyéb inaktívak közel kétharmada a legjobb munkavállalási korú 25-54 évesek korosztályába tartozott. Valószínű, hogy a munkaerőpiactól valamilyen okból elhatárolódók, az adózást, járulékfizetést elkerülni szándékozók, a bejelentetlen munkákat végző személyek jelentős részben közülük kerülnek ki.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség