Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 27. 13:06, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Még három napig lehet mozgóurnát kérni a helyi jegyzőtől levélben

Még három napig lehet mozgóurnát kérni a helyi jegyzőtől levélben

Serdán 16 óráig kérhet a szavazáshoz mozgóurnát a helyi jegyzőtől levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága,

illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár. Ezt követően csak személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással lehet a kérelmet benyújtani.

Az a választópolgár, aki szerepel a szavazóköri névjegyzékben, de egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása (ideértve a házi vagy reintegrációs őrizetben lévőket is) miatt nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, hogy ott adja le szavazatát, mozgóurnát kérhet.

Jogszerűen kérhető mozgóurna akkor is, ha a választópolgár például koronavírus-fertőzés miatt házi karanténban van, de a pusztán kényelmi okra vagy a munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják.

A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain túl tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is, illetve a címet, ahová a választópolgár a mozgóurnát kéri.

A kérelmet a helyi választási irodához levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül, a www.valasztas.hu oldalon március 30-án, szerdán 16 óráig lehet benyújtani. A helyi választási irodához a kérelmet személyesen április 1-jén, pénteken 16 óráig lehet benyújtani, vagy ügyfélkapus azonosítással a szavazás napján 12 óráig.

Be lehet nyújtani a mozgóurna iránti kérelmet az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz (szszb) is a szavazás napján, április 3-án 12 óráig, meghatalmazott útján. Ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg írta alá, akkor azt a választópolgár helyett bárki beviheti az szszb-hez, tőle meghatalmazást nem kell kérni. Ha a választópolgár helyett meghatalmazott írta alá a kérelmet, csatolni kell a kérelemhez a meghatalmazást is.

A választópolgár április 1-jén, pénteken 16 óráig kérheti, hogy a korábbi kérelmében megjelölt cím helyett másik címre kapjon mozgóurnát, vagy a korábban igényelt mozgóurna helyett mégis a szavazóhelyiségben szavazhasson.

A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki - a szavazókör területén belül - az azt igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.