Városlista
2022. december 8, csütörtök - Mária

Hírek

2012. Január 01. 08:20, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megállapodást kötöttek a demokratikus állam létrehozásáról

Megállapodást kötöttek a demokratikus állam létrehozásáról

A szíriai ellenzék megállapodást kötött pénteken az Aszad-rezsim megdöntését követő, a demokratikus államot megteremtő átmeneti időszak irányelveiben.

A két, eddig szemben álló szíriai mozgalom pénteken írta alá Kairóban a megállapodást, amelyet szombaton az interneten hoztak nyilvánosságra. A szíriai Nemzeti Tanács (SNC) és a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottság (NCC) közösen utasítja el egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetőségét, és állást foglal az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Támogatásukról biztosítják a katonaszökevényekből alakult Szíriai Szabad Hadsereget. A dokumentumot elküldik az Arab Ligának.

A két fő mozgalom eddig képtelen volt az együttműködésre, mert az NCC hosszú ideig bízott a párbeszéd lehetőségében a rezsimmel. Az isztambuli száműzetésből politizáló SNC viszont a hatalom megdöntéséből indult ki. Az ENSZ adatai szerint a Bassár el-Aszad elnök hatalma ellen március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint ötezren, más források szerint több mint hatezren haltak meg.

Mint ismert: legalább tizenkét ellenzéki tüntetőt megöltek a szíriai biztonsági erők pénteken, miközben több mint negyedmillió ember vonult utcára az arab országban tiltakozásul Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen; Homsz városában öt rendfenntartó halt meg egy lövöldözésben – közölték ellenzéki aktivisták.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 07. 09:38, szerda | Külföld

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán.

2022. December 06. 16:53, kedd | Külföld

Kreml: tárgyalni csak a \"különleges hadművelet\" céljainak elérése után lehet

Oroszország kész a tartós békére, de a \"különleges hadművelet\" céljainak megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.