Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2011. December 24. 07:26, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megerősítették az ítéletet: hét év börtön vár Timosenkóra

Megerősítették az ítéletet: hét év börtön vár Timosenkóra

A kijevi fellebbviteli bíróság megerősítette pénteken Julija Timosenko, hivatali visszaéléssel vádolt egykori ukrán miniszterelnök hét évre szóló börtönbüntetését.

Az ötvenéves ellenzéki vezetőt abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben egy Oroszországgal kötött földgázszerződéssel kapcsolatban túllépte hatáskörét, s ezért októberben elítélték.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen bírálta Timosenko bebörtönzését. Az EU a héten nem írt alá egy kulcsfontosságú partnerségi megállapodást Ukrajnával az ítélet miatt.

Timosenko és ügyvédjei nem voltak jelen a tárgyaláson, mondván, hogy a bíróságok a kormány felügyelete alatt állnak. A politikus szerint az egész eljárás ősellenségének, Viktor Janukovics elnöknek az ötlete volt, hogy eltiltsa a jövő évi parlamenti választásoktól. Janukovics elutasította a vádat, és hangsúlyozta a jogi intézmények függetlenségét.

Az ellenzéki vezetőt az elmúlt hetekben újabb vádak érték, és a bíróság meghatározatlan időre elrendelte fogva tartását.

Timosenko csütörtökön azt mondta, bojkottálni fog minden ukrajnai meghallgatást, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Kérelmének feldolgozása még hónapokig eltarthat, és akkor sem biztos, hogy a strasbourgi központú ítélőszék döntése jogilag kötelező lesz Ukrajnára nézve.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:49, péntek | Külföld

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.

2023. Február 03. 06:31, péntek | Külföld

Putyin: ismét keresztes német tankok fenyegetik Oroszországot

Ismét \"keresztes\" német tankok fenyegetik Oroszországot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett volgográdi ünnepi koncerten.