Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2021. Június 19. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat, és újakat is bevezettek Moszkvában

Meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat, és újakat is bevezettek Moszkvában

Moszkvában pénteken kilencezer fölé emelkedett és ezzel abszolút rekordot ért el az újonnan kimutatott koronavírusos fertőzöttek száma,

emiatt az orosz fővárosban Szergej Szobjanyin polgármester június 27-ig meghosszabbította a járványügyi korlátozások jórészét, és új óvintézkedéseket is bevezetett.

Az orosz főváros kórházai szüneteltetik a Covid-19 ellen még be nem oltott betegek felvételét, s ez alól csak a rákban és vérbetegségben szenvedők, valamint a vakcináció alól igazoltan felmentettek kapnak kivételt. A sürgősségi ellátás továbbra is mindenkinek jár.

Szobjanyin emellett bezáratta a labdarúgó Európa-bajnokság moszkvai szurkolói övezeteit és a szabadtéri táncparketteket, valamint betiltotta az ezerfősnél nagyobb rendezvényeket. A Covid-19-mentesnek nyilvánított vendéglátóipari egységeket kizárólag az állami online ügyfélszolgálat honlapjáról a védőoltás igazolására letölthető QR-kóddal lehet látogatni.

A polgármester június 29-ig meghosszabbította azt a rendeletét, amelynek értelmében az éttermek 23-tól hajnali 6 óráig zárva kell tartsanak. Továbbra sem működhetnek a bevásárlóközpontok gyorsétterem-udvarai, a gyermekmegőrzők, a játszóterek.

A múlt szombaton a város és az ország számára nem létfontosságú üzemek és intézmények esetében bevezetett kényszerszabadságot azonban a polgármester hétfői hatállyal feloldotta.Szobjanyin a Pervij Kanal állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az új megbetegedések 89,3 százalékát az új koronavírus (SARS-CoV-2) indiai változata okozza. A polgármester szerint ennek leküzdéséhez a szervezetnek kétszer annyi antitestre van szüksége, mint az eredeti, vuhani vírus leküzdéséhez.

Országos szinten február óta először haladta meg a 17 ezret a napi új esetek száma. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a helyzet romlását a lakosság átoltásáért indított kampány lassúságával, az emberek "totális nihilizmusával" és a vírus alattomosságával magyarázta.

A szóvivő nem értett egyet azzal a megállapítással, hogy állami szinten kudarcot vallott volna a Covid-19 elleni küzdelem, és hogy az élenjáró országokéhoz képest alacsony oroszországi áltoltottsági szint a hatalommal szembeni bizalmatlanság jele lenne. Ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy mi az oka a maszk- és kesztyűviselettel és védőoltással szembeni fenntartásoknak.

Elismerte, hogy Oroszország más országokhoz képest rosszabbul áll a vakcináció kérdésében, de rámutatott, hogy ennek oka nem az oltóanyag-hiány.

Peszkov támogatásáról biztosította a Moszkvában bevezetett óvintézkedéseket, egyebek mellett a Covid-19-mentes éttermek létrehozását. Úgy vélekedett, hogy a lakosság beoltottakra és nem beoltottakra való felosztása nem vezet majd társadalmi feszültségekhez.

"A legfélelmetesebb megosztottság azok között van, akik a kórházi intenzív osztályok lélegeztetőgépeire kötve fekszenek és akik nem kerültek ebbe a helyzetbe. És mindent meg kellene tenni azért, hogy az oroszok között ne legyen ilyen megosztottság" - nyilatkozott.

Oroszországban a pénteki hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma egy nap alatt 17 262-tel 5 281 309-re emelkedett.

A legtöbb új esetet Moszkvában (9056), Moszkva megyében (1254) Szentpéterváron (970), Nyizsnyij Novgorod megyében (218) és Voronyezs megyében (186) észlelték. Az orosz fővárosban az előző rekordot decemberben jegyezték fel, mintegy 8200 fővel.

A napi növekmény országos szinten pénteken 0,33 százalék volt, az új esetek 14,3 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 302 205-re, a halálos áldozatoké 453-mal 128 445-re, a felépülteké pedig 10 954-gyel 4 839 705-re emelkedett.

Az orosz egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a koronavírus terjedése egy hét alatt 30 százalékkal felgyorsult.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 144,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 444 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 584 574 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.

2023. Március 22. 07:18, szerda | Külföld

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

A Kína által javasolt béketerv alapját képezheti az ukrajnai helyzet megoldásának - jelentette ki Vlagyimir Putyin, miután kedden a Kremlben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt.