Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Január 04. 10:31, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megszűnhet a legrégibb svájci bank

Megszűnhet a legrégibb svájci bank

Kénytelen lesz beszüntetni működését a legrégibb svájci bank, miután bűnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság előtt az amerikai polgároknak adóelkerülésben nyújtott támogatás miatt ellene indított vádban - számolt be a brit BBC hírszolgálat.

Az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat előtt 35 évvel, 1741-ben alapított Wegelin & Co. elfogadta az amerikai bíróság által rá kivetett 57,8 millió dolláros (44 millió euró) büntetést, amelynek megfizetése után a bank - a közleménye szerint - "beszünteti működését".
A bank az eljárás során elismerte, hogy közel tíz éven keresztül több mint száz amerikai állampolgárnak nyújtott támogatást 1,2 milliárd dollár elrejtésében az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS) elől.
A svájci bankok már évek óta nem nyitnak amerikai polgároknak offshore számlákat. Preet Bharara ügyész szerint a bank "a legnagyobb készséggel töltötte be a más svájci bankok által hagyott űrt, miután azok az amerikai hatóságok nyomására felhagytak a gyakorlattal". Az ügyész rámutatott, hogy az amerikai igazságszolgáltatás törekvése, hogy ne csak az adóelkerülő személyeket, de az ebben számukra támogatást nyújtó pénzintézeteket is felelősségre tudja vonni - bárhol is legyenek a világon - precedens értékű eredményt ért el a New York-i bíróság döntésével.
Az amerikai hatóságok tavaly februárban indították el az eljárást a Wegelin bank ellen, majd "szökésben lévőnek" nyilvánították azt, miután vezetői nem tettek eleget az idézésnek és nem jelentek meg az amerikai bíróság előtt. A bank az ellene felhozott vádakat azzal hárította el, hogy mivel kizárólag Svájcban rendelkezik fiókokkal ezért rá csak a svájci törvények vonatkoznak.
A Wegelin-ügy négy évvel követi a szintén svájci, de nemzetközi hálózattal rendelkező UBS bank ellen hasonló váddal indított eljárást, amelyben az UBS 780 millió dollár büntetést fizetett az amerikai hatóságoknak és egyúttal átadta a nála vezetett amerikai számlák adatait is. Az UBS azonban nem vallotta bűnösnek magát és nem is mondták ki annak, hanem a büntetés megfizetése fejében ejtették az ellene felhozott vádat.
Az nem ismeretes, hogy a Wegelin átadta-e a nála vezetett amerikai számlák adatait a hatóságoknak vagy sem. Egyelőre az sem világos, hogy a Wegelin bankárai, Michael Berlinka, Urs Frei és Roger Keller ellen párhuzamosan indított hasonló vádat ejtik-e az amerikai hatóságok vagy sem.

Címkék: Pénzügy-bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez