Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 02. 13:30, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megszűnt a devecseri szűrőközpont

Megszűnt a devecseri szűrőközpont

A múlt év végével megszűnt a vörösiszap-katasztrófa után felállított Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben.

Az iszapömlés esetleges következményeiről és a vizsgálatokról január közepére összefoglaló jelentést készítenek – közölte az intézmény eddigi vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Nagy Zoltán elmondta, hogy a létesítményben annak létrehozása óta – 2010. december 15-től kezdődően – több ezer megelőző szűrővizsgálatot végeztek el Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely lakóin kívül Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzseny lakosain. Hozzátette: az elvégzett vizsgálatok nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszan ható egészségi problémákat. Emlékeztetett arra, hogy tavaly augusztus óta az addig megvizsgált lakosok egészségi állapotát vizsgálták újra, azaz kontrollvizsgálatokat is végeztek.

A Miskei utcai központban a többi között laboratóriumi, általános felnőtt- és gyermekorvosi vizsgálatokat, tüdőszűrést, tüdőgyógyászati vizsgálatokat végeztek, továbbá a centrumban szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti, nőgyógyászati szakrendelés is működött. A rendelőkben folyamatosan figyelemmel kísérték az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát, a környező településekkel együtt mintegy nyolcezer ember számára előjegyzéssel biztosították az ellátást. Kezdetben fél évre tervezték az intézmény működését, majd a lakosság megnyugtatására azt meghosszabbították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk