Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Április 05. 14:03, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megtámadták Izraelt

Megtámadták Izraelt

Egyiptomi területről, a Sínai-félszigetről lőttek ki legalább egy Grad típusú rakétát szerda éjjel a Vörös-tenger partján, az Akabai-öbölben fekvő izraeli városra, Eilatra – írta oldalán a Háárec című izraeli lap.

A Grad típusú rakéta lakott területtől 150 méterre csapódott be, és nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban. Egyelőre csak egy rakéta becsapódásáról tudnak, de keresnek esetleges továbbiakat, mert a helyi lakosok több robbanásról számoltak be.

A katonai rádió szerint Hoszni Mubarak elnök tavaly februári bukása óta ez volt az első olyan rakétatámadás, amelyet egyiptomi területről indítottak.

Számos izraeli és külföldi turista tartózkodik a városban, mert péntek este kezdődik a pészah, a zsidó húsvét. Meir Jichák Halevi eilati polgármester a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: tárgyal a hatóságokkal arról, hogy az izraeli rakétaelfogó rendszer, a Vaskupola részeként rakétaüteget telepítsenek a városba. Hozzátette: az egyiptomi hatóságokkal közösen számos intézkedést hoztak „a térség nyugalmának megőrzése érdekében”, de hogy mik ezek, azt nem részletezte.

Augusztusban nyolc embert lőttek le merénylők Eilattól 20 kilométerre északra egy autóbusz, egy személygépkocsi és egy katonai járőr elleni összehangolt akcióban.

Egy évvel ezt megelőzően érte rakétatámadás Eilatot. Több becsapódás is volt a városban, de nem esett bántódása senkinek. A szomszédos jordániai kikötővárosban, Akabában viszont meghalt egy ember, mert egy rakéta ott ért földet.

Az izraeli biztonsági szolgálatok egy magas rangú tisztségviselője márciusban arról beszélt, hogy több terroristacsoport is tevékenykedik a Sínai-félszigeten, köztük őslakos beduin törzsek, amelyek Izrael szerint egyebek mellett Iránból is kapnak támogatást.

Izrael jelenleg is építi a „biztonsági kerítést”, amely a határ mentén 240 kilométer hosszan védelmezi majd a Sínai-félszigettel szemben fekvő területét.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.