Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 23. 12:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megújultak a Duna-Ipoly Nemzeti Park barlangjai

Megújultak a Duna-Ipoly Nemzeti Park barlangjai

köztük a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangokat - újított meg a Budai--hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A nemzeti park igazgatósága összesen 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósította meg A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása elnevezésű projektet - közölte az MTI-vel szerdán a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A közlemény szerint a projekt egyik fő célja volt a két, fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése.

A fejlesztés eredményeként a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújították a 20 éve létesült, elkorhadt védőkorlátokat, támfalakat. Az ide látogató gyerekek részére barlangi játszótér is épült. Kerítéssel látták el továbbá a barlang felszínét és az illegálisan lerakott hulladékokat elszállíttatták.

A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben pedig 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg.

A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beszereztek, valamint nyolc nyelven készítettek leporellókat.

A projekt másik fő célkitűzése volt a Budai-, illetve a Pilis-hegységben található nyolc barlang és a Börzsönyben egy mesterséges üreg megőrzése és az élőhelyek helyreállítása.

A cél a bejáratok biztosításával, kiépítésével, lezárással, létrák és kötelek rögzítésével valósult meg; mindezek biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevérállomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota - számolt be az eredményekről a nemzeti park.

A túrázás és a természet iránt érdeklődők egy új aloldal - https://www.dunaipoly.hu/hu/barlangleso - segítségével is megismerhetik a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén lévő, bárki számára látogatható barlangokat - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.