Városlista
2024. május 30, csütörtök - Zsanett, Janka

Hírek

2020. Június 18. 09:55, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Megválasztották az ENSZ BT négy új nem állandó tagját

Megválasztották az ENSZ BT négy új nem állandó tagját

Az ENSZ Közgyűlése Indiát, Írországot, Mexikót és Norvégiát választotta meg szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó új tagjainak a 2021 januárjától kezdődő kétéves időszakra,

míg az afrikai hely betöltése érdekében újabb szavazást kell tartani.

A BT-nek öt állandó - vétójoggal rendelkező - tagja mellett tíz nem állandó tagja van, amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, és nekik nincs vétójoguk. Az elnöki tisztséget havonta más tölti be közülük.

A tíz nem állandó tag közül öten Ázsia és Afrika, egy Kelet-Európa, ketten-ketten pedig Latin-Amerika, illetve Nyugat-Európa és az egyéb régiók képviselői.

A szerdai voksoláson Írország és Norvégia szerzett helyet az ENSZ BT úgynevezett Nyugat-Európa és egyéb régiók csoportjában, a tagságra szintén pályázó Kanada viszont alulmaradt. India és Mexikó ellenjelölt hiányában elnyerte az Ázsia és a Csendes-óceáni Térségnek, illetve Latin-Amerika és a Karibi-térségnek fenntartott helyet.

Az afrikai helyért versengő Kenya és Dzsibuti közül egyik sem tudta megszerezni a kétharmados többséget, így csütörtökön újabb szavazást kell tartani ezért a helyért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.