Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 10. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megváltoznak az Ausztriába történő be- és átutazás szabályai

Megváltoznak az Ausztriába történő be- és átutazás szabályai

Megváltoznak az Ausztriába történő beutazás, illetve az átutazás szabályai - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta: Ausztria - több más európai országgal együtt - Magyarországot is a magas fertőzöttségű országok kategóriájába sorolta. Az osztrák-magyar határszakaszon vizsgálják a Németországba való továbbutazás feltételeit is: ha a célország Németország, és oda a beutazás feltételei nem állnak fenn, már az Ausztriába belépést is megtagadják.

Németországba a magas fertőzöttségű területről - így Magyarországról is - a beutazás, illetve az országon átutazás akkor lehetséges, ha a gépjármű vezetője a magas fertőzöttségű ország területén csak átutazott, tehát tranzitált. Beutazhatnak Németországba azok, akik csak tranzitálási céllal akarják ezt megtenni, illetve a nemzetközi teherforgalomban a németországi tartózkodás nem haladja meg a 72 órát, és azok is, akik 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Magyarország határátkelőin jó ütemben lehet áthaladni, de a teherforgalomban a belépőoldalon Röszkénél 3 órás, Csanádpalotánál 2 órás várakozásra kell számítani.

Az alezredes arról is beszámolt, hogy a hétfőtől szigorított szabályok alapján mindenhol kötelező lett a maszkviselés. Ennek nyomán az eddigieknél lényegesen több, összesen 504 rendőri intézkedésre volt szükség emiatt. Ugyanakkor kiemelte: ahol eddig nem volt kötelező a maszkviselés, ott a legenyhébb intézkedéssel, figyelmeztetéssel éltek a rendőrök. A maszkviselési szabályok megsértése miatt eddig 28 909-szer intézkedtek a kötelezettség előírása óta.

Kiss Róbert elmondta: közterületen 458 emberrel szemben intézkedtek, közülük 162 embert figyelmeztetésben részesítettek, 148-at helyszíni bírsággal sújtottak, 148-at pedig feljelentettek. További 33 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 13-an pedig bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 630 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A vendéglátóhelyekre vonatkozó szigorúbb szabályok megsértése miatt hétfőn nem volt szükség intézkedésre, így üzlet ideiglenes bezáratásáról sem kellett döntenie a rendőrségnek - mondta.

Közölte: hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 304 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a kijárási tilalom, illetve az azt megelőző kijárási korlátozás novemberi bevezetése óta emiatt 47 940 intézkedés történt.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 63 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat megsértőkkel szemben eddig 13 136-szor intézkedtek.

Az elmúlt napon 14 060 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Hétfőn 7260 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 40 869-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 4090-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

Címkék: ausztria, utazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.