Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Április 17. 13:28, szerda | Helyi
Forrás: saját forrás

Megyei Széchenyi Iskolák Találkozója

Megyei Széchenyi Iskolák Találkozója

7 iskola vetélkedője Csornán.

A '90-es években Csornán találkozott először Győr-Moson-Sopron megye 7 Széchenyi Istvánról elnevezett általános iskolája, az idén tehát visszatértek a forráshoz. Immár tizenkilencedik alkalommal tartották meg a találkozót, ezúttal Csornán. Annakidején Gecsei Edit csornai pedagógus ötletét Szentkuti Károly, a Széchenyi Kör akkori elnöke karolta fel anyagi támogatást is nyújtva. Kajos László, a csornai Széchenyi István Általános Iskola akkori igazgatója az intézmény nevében vállalta az első házigazda szerepet, így jött létre a találkozó, ami nagyszerű hagyománnyá vált.

Kemenesi Ágoston intézményegység vezető köszöntötte a fertőszéplaki, gönyűi, kapuvári, mosonszentmiklósi, nagycenki, soproni vendégeket és a házigazda csornai csapatot. A megnyitó után megkezdődtek a vetélkedők. A csapatok tagjai Széchenyi Istvánról és koráról szóló vetélkedőn vett részt, egy másik csoport pedig nyakába vette a várost, és helytörténeti vetélkedő keretében végigjárták Csorna 1848-as emlékhelyeit. (Petőfi szobor, Kmety szobor, ágyúgolyós ház, csornai csata emlékműve) A vetélkedők után valamennyien meglátogatták a premontrei templomot és rendházat, valamint a múzeumot, majd az iskolánál közös fotózásra került sor.
Az ebéd után a vendégek körbejárták az iskolát, és szakértő kalauzolás mellett megnézték Salló István fafaragó művész magyar történelmet idéző munkáit. Ezután a csapatok egy része kézműves foglalkozáson vett részt, ahol tűzzománcot is készítettek, a többiek a tornateremben rendezett sorversenyeken mérték össze ügyességüket és gyorsaságukat. A kihívásokból a kísérő tanárok is kivették a részüket. A sportversenyek élén holtverseny alakult ki, amit végül kötélhúzással döntöttek el.
A záróünnepségen minden csapat megkapta a házigazdák ajándékát, és kiosztották a rajzpályázat díjait is. A délelőtti vetélkedők összesített eredményei alapján a mosonszentmiklósi csapat nyerte a most alapított Rábaközi Szuperinfó Vándorkupát. Ezután minden évben ezért küzdenek a csapatok, jövőre Nagycenken vehetik el az első győztestől.

A 7 településről érkezett csapatok előzetes feladatot is kaptak. Be kellett mutatniuk a településük nevezetességeit egy prezentációban vagy egy kisfilmben.
Az előzetesen elkészített bemutatókat élőszóban is kommentálva minden csapat előadta. A bemutatókat zsüri értékelte, és ezek a pontszámok is beleszámítottak a Rábaközi Szuperinfó Vándorkupáért vívott versenybe.
Portálunkon közzétesszük a bemutatókat. A linkre kattintva az adott településről készített prezentációt nézhetik meg, végül a soproniak által készített videót.
Csorna
Fertőszéplak
Gönyű
Kapuvár
Mosonszentmiklós
Nagycenk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.