Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Február 12. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mellrákot is okozhat a dohányzás

Mellrákot is okozhat a dohányzás

A dohányzó nőknek nagyobb a kockázatuk a mellrák leggyakoribb fajtájának kialakulására.

Azoknak a 20-44 év közötti nőknek, akik legalább 10 éven keresztül napi egy doboz cigarettát szívtak el, 50 százalékkal megnőtt a rizikófaktoruk az ösztrogén receptor pozitív emlőrák kialakulására - figyelmeztet a Fox News cikke.

A dohányosoknak ugyanakkor nem voltak nagyobb a kockázatuk a mellrák legagresszívabb fajtájának, az úgynevezett tripla negatív mellráknak a kialakulására. A tanulmány szerzője, Dr. Christopher Li szerint egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a dohányzásnak a tüdőrákon kívül más egészségügyi kockázata is, nevezetesen az emlődaganat.

A vizsgálat keretében mintegy ezer, mellrákkal diagnosztizált nő adatait vették szemügyre. Közülük 778-nak volt ösztrogén receptor pozitív típusú megbetegedése, míg 182-nek az említett ritkább, de agresszívabb tripla negatív típusú. Ezen kívül kontrollcsoportként 938 egészséges nőt vontak be a kutatásba.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik valaha dohányoztak, 30 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a mellrák kialakulására, összehasonlítva azokkal, akik sosem voltak rabjai a káros szenvedélynek. Azoknak azonban, akik legalább 15 éve dohányoztak és nem szoktak le, a megemelkedett kockázat 50 százalékos volt.

Amikor azonban a daganatos betegség egyes típusait külön-külön vizsgálták, azt találták, hogy a dohányzás és a tripla-negatív mellrák között nincs összefüggés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.