Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Merkel javította a hangulatot

Merkel javította a hangulatot

A Vaskancellár-asszony nyilatkozata után máris emelkedtek a tőzsdék.

Angela Merkel egy kanadai fórumon kiállt az euró mellett. Azt mondta, hogy Európa vezetői minden tőlük telhetőt megtesznek az euró megtartásáért. A nyilatkozat elűzte a negatív hangulatot a tőzsdékről, és az eurót is 1,2370-ig repítette a dollárral szemben.

A kancellár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euróválság megoldásához politikai unióra lesz szükség a közös fizetőeszközt használó országok között. Merkel azt is közölte: támogatja az Európai Bizottság jogköreinek kiterjesztését a fiskális paktumban lefektetett költségvetési szabályokat megsértő államokkal szembeni fellépésre.

Ha már Kanadában járt, a kancellár-asszony beszédében az észak-amerikaiakat dicsérte, miszerint az ő példájukon is látszik, hogy takarékossággal és költségvetési fegyelemmel lehet fenntartható gazdasági növekedést elérni. Merkel mondataival üzent európai partnereinek is, hiszen az elmúlt hónapokban két pártra szakadt az európai válságkezelés. A franciák és a dél-európaiak szeretnének végre növekedésösztönző lépéseket is látni, míg a németek mellett a finnek például takarékosabb Európát látnának szívesen. Több fordulópont is lesz a vitában. Augusztus végéig el kellene dönteni, hogy az eurózónás túlélésért cserébe kapnak-e újabb hitelt a görögök, míg őszre már egy új típusú európai pénzügyi irányításról kellene megegyezni. Egyik sem lesz egy sétagalopp.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.