Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. December 03. 13:45, csütörtök | Helyi
Forrás: hvg.hu, blikk.hu

Milliós kártérítést ítéltek a a sopronkőhidai fegyházban elszenvedett bánásmód miatt

Milliós kártérítést ítéltek a a sopronkőhidai fegyházban elszenvedett bánásmód miatt

Süveges Attila, aki korában a budapesti fegyház ellen is nyert, a börtönből azt üzente, elképesztőnek tartja, hogy következményen nélkül tiporhatják sárba az elítéltek emberi jogait a magyarországi börtönökben.

Már a második börtön elleni pert nyeri meg Süveges Péter, azaz a tescós rabló. Tavaly a Budapesti Fegyház és Börtön ellen adtak igazat neki, most pedig a sopronkőhidai fegyházat perelte be sikeresen embertelen bánásmód miatt.

A Blikk értesülései szerint Süvegesnek a sopronkőhidai fegyházban elszenvedett bánásmód miatt 2 millió forint kártérítést ítéltek meg első fokon, plusz az összeg 2008 óta számított kamatait. Emellett a sopronkőhidai börtön vezetőinek bocsánatkérő levelet is kell írniuk a rabnak, aki márciusban éhségsztrájkba kezdett a fegyházban.

Tavaly a Fővárosi Törvényszék ítélte meg úgy, hogy a budapesti fegyházban kínozták és embertelenül bántak a tescós rablóval. Hideg vízzel kellett zuhanyoznia, a sétákon pedig a többiektől elkülönítve, egy kis udvaron kellett fel-alá járkálnia. Azt állította, jóval többször ellenőrizték őt a határőrök, mint társait. Ezért hárommillió forint kártérítést kért.

A Helsinki Bizottság a strassbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig vitte Süveges ügyét. Abban a perben 30 ezer eurót (nagyjából 9,8 millió forintot) követel a rab, döntés még nem született az ügyben.

Süveges a Venyige utcai börtönből nyilatkozott: elképesztőnek tartja, hogy következményen nélkül tiporhatják sárba az elítéltek emberi jogait a magyarországi börtönökben. Reméli, hogy a sikeres perek ráébresztik a bv-vezetőket arra, hogy másként is lehetne csinálni. Nagy visszhangot váltott ki idén az ombudsman vizsgálata a tököli fiatlkorúak börtönében, ahol Székely László megdöbbentő állapotokat talált. Jelentése szerint a foglyok testi és verbális erőszaknak vannak kitéve, brutálisak az őrök, börtönstressztől szenvednek már a dolgozók is, a pokoli higiéniás helyzetről nem is beszélve.

A büntetés-végrehajtás egyelőre nem reagált a sopronkőhidával kapcsolatos ítéletre.

Süvegest rablásért és emberölésért ítélték életfogytiglani börtönre 2014 februárjában. 2015 nyarán azonban a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárásra kötelezte a bíróságot, emiatt a tescós rabló lényegében előzetesben van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.