Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mitől kézműves a bor? Kóstoló a Borfesztiválból

Mitől kézműves a bor? Kóstoló a Borfesztiválból

„Fiatalság, borosság” szlogennel zajlott az idei, 21. Budavári Borfesztivál, ami a borsos belépő és kóstolási árak ellenére is nagy népszerűségre tett szert. Mi is kilátogattunk az utolsó napon, ahol megtudtuk, milyen nehézségekkel néz szembe egy fiatal borász, megismerkedtünk a borkóstolás alapjaival, és arra is fényt derítettünk, hogy mitől lesz kézműves a bor.

„Méltó a nevéhez és színvonalas” - jellemezte a Budavári Borfesztivált Borbély Tamás, a Borbély családi pincészet borásza, akiknek standjánál külön tábla jelezte, hogy itt fiatal borászok dolgoznak. Merthogy idén „Fiatalság, borosság” címszó alatt ők álltak a 21. Borfesztivál középpontjában.

Az általunk megkérdezett borászok mindegyike széles érdeklődésről, s a külföldiek növekvő csoportjáról számolt be, és sok turista kifejezetten erre az alkalomra érkezik a magyar fővárosba. „Fiataloktól az idősebb korosztályig érkeznek a borkedvelők, ezért is érdemes itt megjelenni” - mondta Borbély Tamás. Valóban nagy volt az érdeklődés a budavári forgatagban, így a fiatal családi pincészetnél is folyamatosan érkeztek a kóstolni vágyók, de a türelmes újságíró előbb-utóbb megkapja munkája gyümölcsét, s kérdéseire válasz is érkezik.

Borbély Tamást elsősorban a fiatal borászokat érintő nehézségekről kérdeztük. „Sok a versenytárs, ezért sokszor nehéz, de meg kell győzni mind a kereskedőket, mind a fogyasztókat arról, hogy jó választás a mi borainkat venni” - mondta a fiatal szakember, hozzátéve, hogy nemcsak a színvonalat kell évről évre fenntartani, de újdonságokkal is kell jelentkezni, bizonyítani kell újból és újból, hogy a már kialakult vevőkör ne csalódjon, s emellett szélesíteni is lehessen a fogyasztók körét.

Bevétel vagy presztízs? - erre egyértelműen az utóbbi volt a válasz az általunk megkérdezett borászoktól, akik egyhangúlag elmondták, a Budavári Borfesztiválon való megjelenés inkább a hosszú távú tőke, a megismerés szempontjából fontos, s ez az ami eredményessé tud tenni egy borászt.

Kóstolgatás közben egy érdekességre leszünk figyelmesek, ez pedig nem más, mint a kézműves borok standja. Felmerül a kérdés bennünk, mitől is lesz kézműves a bor? Nem is habozunk, odamegyünk a Ráspi Pincészet standjához, ahol hamar tájékoztatnak is minket. „A szüretelés során minimális gépesített technológiát használunk, semmiféle mesterséges színezékkel, élesztővel nem szólunk bele a természetes erjedési folyamatba, a borokat öreg tölgyfahordókban állítjuk elő és a szüretelés is kizárólag emberi erővel zajlik. Szigorú hozamkorlátozással dolgozunk, boraink egyediek”- magyarázta Kormányos Zoltán. „A természet szépsége” - ez a mottónk, hiszen itt minden évben azt kapjuk, amit a természet abban az esztendőben adott – magyarázta a szakember. A pincészet különlegessége abban rejlik, hogy termőterületei mészköves, csillámpalás táptalajon találhatóak, s ez utóbbiból kérésünkre meg is mutatott nekünk egy kőzet darabot Zoltán. „Vannak 80-100 éves szőlő tőkéink is, s minél öregebb, annál több tápanyagot tud magába szívni” - tette hozzá.

A Kormányossal folytatott beszélgetés után a kőzetekről elnevezett borokat bemutató Szent Tamás pincészet kerestük fel. Termékeik a mádi dűlőkről kapták nevüket, mint a Középhegy, a Nyulászó, a Birsalmás vagy a Király, s címkéjükön is látszik, hogy adnak a megjelenésre, hiszen képükön az adott dűlőről származó egy-egy kőzet darab látható. „A marketing elengedhetetlen. Mondják, hogy a jó bornak nem kell cégér, de ez ma már nem igaz” - mondta Cseke Kornél, a pincészet borainak értékesítője, aki szintén megerősítette, a Budavári Borfesztiválon a megjelenésnek inkább presztízs értéke van, s az már jó, hogyha nullszaldóra ki lehet hozni a fesztivált. Viszont megéri, mert egyre több a külföldi vendég, nemzetközi híre van a fesztiválnak, s itt van a legtöbb kiállító – tette hozzá Kornél, majd beszélgetésünk zárásaként megkínált egy finom kései szüretelésű szamorodnival, amely kifejezetten az édes ízek kedvelőinek ajánlott.

Részletesebb információkat a fesztiválon is részt vevő www.boraszportal.hu oldalon találhatnak, ahol az egész rendezvény alatt figyelemmel kísérhették az eseményeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során